Modul în care sunt îngrijiţi copiii din secţia de Pediatrie a Spitalului Suceava este pus sub semnul întrebării de părintele unei fetiţe de patru luni şi jumătate, care reclamă că din cauza condiţiilor proaste de internare şi a neglijenţei medicilor, bebeluşul său a contractat o infecţie severă cu rotavirus. Ciprian Lăzărescu, din Suceava, tatăl copilului, susţine că secţia este supraaglomerată, iar curăţenia lasă de dorit, ceea ce a făcut ca micuţa să ia mai uşor microbul.
Bărbatul povesteşte că fetiţa sa, Maya Gabriela, a fost internată prima dată luni, 24 martie, cu febră. Copilul a rămas internat până vineri, 28 martie, când s-a externat la solicitarea familiei. Sâmbătă, micuţa a început să aibă din nou febră, de această dată însoţită de vărsături şi diaree, motiv pentru care a fost reinternată. Testele ulterioare au arătat o gastroenterită, provocată de o infecţie cu rotavirus. Ciprian Lăzărescu este convins că bebeluşul a contractat infecţia în spital, el bazându-şi spusele pe perioada de incubaţie a rotavirusului, care este de două, trei zile.
Ciprian Lăzărescu: „Veneau pentru o răceală, plecau acasă, iar la scurt timp reveneau cu febră, diaree şi vărsături”
„La Pediatrie era aglomeraţie, gălăgie şi mizerie şi de-aia am cerut să o externeze mai repede. În cele patru zile cât a stat fetiţa mea acolo am văzut foarte mulţi copii care luaseră un microb din spital. Veneau pentru o răceală, plecau acasă, iar la scurt timp reveneau cu febră, diaree şi vărsături. Aşa s-a întâmplat şi în cazul nostru. După o zi de la externare am fost obligaţi să ne întoarcem”, declară tatăl fetiţei.
Miercuri, după ce diagnosticul de infecţie cu rotavirus a fost stabilit cu certitudine, prin analize de laborator, micuţa Maya Gabriela a fost transferată în secţia de Boli Infecţioase. Tatăl fetiţei îi acuză pe medicii de la Pediatrie că nu-şi fac datoria aşa cum trebuie şi speră ca mediatizarea acestui caz să fie un semnal de alarmă, iar alţi părinţi să nu aibă parte de experienţe similare cu copiii lor. „Înţeleg că e foarte greu să-ţi asumi răspunderea şi nu vreau să fac nimănui rău, dar dacă ţi-ai ales o asemenea meserie trebuie să fii responsabil”, crede bărbatul.
De cealaltă parte, medicii de la Pediatrie neagă posibilitatea ca fetiţa să se fi îmbolnăvit de gastroenterită din cauza condiţiilor de cazare. Dr. Irina Moldoveanu spune că în secţie curăţenia este riguroasă, în fiecare zi fiind efectuate dezinfecţii. însă recunoaşte că activitatea este intensă, iar izolarea copiilor mai dificil de realizat în aceste condiţii. Ca atare, ea nu exclude varianta ca micuţa Maya Gabriela să fi luat microbul de la alt copil internat, mai ales că, spune medicul, cazurile de infecţie cu rotavirus nu sunt izolate imediat, ci după apariţia unor semne clare. „Primele simptome sunt febra şi vărsăturile. De-abia după trei zile apare diareea şi se pune problema unei infecţii cu rotavirus. Atunci sunt luate măsuri specifice, de diagnosticare şi izolare”, explică pediatrul.
Îmbolnăvirea copiilor, pusă de medici pe seama mamelor, care „nu ştiu să se spele pe mâini”
Specialistul Spitalului Suceava arată că legea îi obligă pe medici să interneze copiii mai mici de trei ani împreună cu un părinte, de obicei mama, ceea ce supraaglomerează secţia şi creşte riscul de transmitere a unei infecţii, mai ales dacă aparţinătorii nu au o igienă corespunzătoare. Totuşi, dr. Irina Moldoveanu este convinsă că micuţii cu gastroenterită aduc microbul de-acasă, iar odată ajunşi în spital îl transmit mai departe. De vină pentru îmbolnăvirea copiilor sunt în primul rând mamele, care „nu ştiu să se spele pe mâini”, afirmă pediatrul. „Diareea nu sare la gâtul omului, ca o infecţie respiratorie care se răspândeşte când tuşeşti sau strănuţi. Ea este provocată de mâini nespălate”, adaugă dr. Irina Moldoveanu.
În martie, la Pediatria Spitalului Suceava s-a înregistrat un număr record de copii internaţi: 450, arată evidenţele acestei secţii. Datele centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava indică şase cazuri de infecţie cu rotavirus raportate luna trecută de pediatrii Spitalului Suceava.
Contactat în legătură cu acest caz, directorul adjunct medical al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, a declarat ieri că nu crede în varianta prezentată de tatăl micuţei Maya Gabriela şi îl sfătuieşte pe părintele fetiţei să facă o adresă către conducerea unităţii dacă are nemulţumiri. El şi-a justificat poziţia prin faptul că rotavirusul nu este inclus în categoria germenilor ce pot fi contractaţi în spital, pe perioada internării, putând fi luat de oriunde din mediu. „Nu este epidemie de rotavirus, deci nu avem de ce să luăm măsuri speciale, de carantină, în secţie. Microbul există peste tot şi nu poţi să fereşti copilul de el, e ca şi cum i-ai interzice să respire aer. Pe fondul unei imunităţi scăzute, copilul se poate îmbolnăvi dacă vine în contact cu rotavirusul. Putem declanşa o activitate de control, de verificare, dacă părintele ne sesizează direct o problemă. Altfel, nu avem motive să declanşăm o anchetă. Oricum, este greu de crezut că s-a îmbolnăvit din cauza condiţiilor proaste din spital. În ultima săptămână activitatea unităţii a fost analizată la modul cel mai serios, de comisia de la DSP Maramureş, şi nu s-au depistat probleme deosebite”, a punctat adjunctul Spitalului Suceava.
Vaccinul împotriva rotavirusului este opţional şi costă în farmacii 315 lei
Potrivit tratatelor de specialitate, rotavirusul este un virus des întâlnit şi foarte contagios, care se transmite atât prin contact direct - de la mână către gură, după contactul cu materiile fecale ale unei persoane infectate, cât şi prin obiecte contaminate (jucării şi alte suprafeţe de mediu contaminate), dar şi prin alte modalităţi (alimente şi apă contaminate, rar secreţii respiratorii). Nu există un tratament antiviral specific pentru rotavirus, de aceea terapia constă în suportul oferit copilului prin hidratare, care poate fi orală sau intravenoasă. Este însă nevoie de o îngrijire medicală de specialitate aplicată rapid, dacă infecţia devine severă. Igiena corespunzătoare este mereu o precauţie importantă, dar fără impact semnificativ în reducerea transmiterii rotavirusului, precizează literatura de specialitate.
Infecţia cu rotavirus poate fi însă prevenită prin vaccinare. În România serul nu este obligatoriu, iar părinţii sunt cei care decid dacă îl administrează sau nu copiilor. Asta şi în cazul în care au bani, deoarece în farmacii un astfel de vaccin costă 315 lei. Ministerul Sănătăţii nu a introdus serul în schema de vaccinare asigurată gratuit de stat, pe motiv că nu se justifică financiar şi medical. Astfel, deşi imunizarea este recomandată, costul mare al vaccinului împotriva rotavirusului îi face pe mulţi părinţi, în special din mediul rural, să ignore sfatul medicilor, ceea ce face ca mulţi copii să ajungă la spital.