400 de angajaţi din domeniul asistenţei sociale afiliaţi la Federaţia Sanitas Suceava ameninţă cu mişcări stradale. Protestele ar urma să aibă loc luna viitoare şi vor începe cu pichetări la Ministerul Muncii, dacă până atunci revendicările sindicaliştilor nu vor fi rezolvate. Avertismentul a fost lansat ieri, de preşedintele filialei Suceava a Federaţiei Sanitas, Ana Ionescu, care a sesizat o serie de deficienţe la nivelul unităţilor din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava.
Ana Ionescu a arătat că salariaţii suceveni care activează în acest sector au printre cele mai mici lefuri din ţară şi nu îşi primesc o serie de drepturi salariale. Este vorba de plata sporului de 100% a sâmbetelor, duminicilor şi sărbătorilor legale, de care nu beneficiază nici un salariat în ciuda activităţii prestate, şi acordarea sporului de noapte de 15%, care în momentul de faţă se acordă doar pentru un sfert dintre angajaţi, pentru orele efectiv lucrate.
„Ultimul spor este aplicat eronat, întrucât se referă doar la activitatea de noapte sporadică, ori în unităţile de asistenţă socială se lucrează în ture permanente”, a explicat liderul Federaţiei Sanitas Suceava.
Doleanţă: suplimentarea personalului în funcţie de nevoile reale din sistem
Potrivit celor declarate de Ana Ionescu, sindicaliştii mai cer ca salarizarea asistenţilor medicali din domeniul asistenţei sociale să se facă la nivelul salarizării asistenţilor medicali din spitalele de neuropsihiatrie, finanţate de Ministerul Sănătăţii, în condiţiile în care cazuistica şi profilul centrelor de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică sunt similare cu cele din spitalele de neuropsihiatrie.
Ei solicită totodată elaborarea unui normativ de personal pentru asistenţa socială în raport cu nevoile reale impuse de activitatea din centrele în care lucrează şi, implicit, creşterea standardelor de cost. Alte doleanţe se referă la negocierea şi publicarea în Monitorul Oficial a unui Contract Colectiv de Muncă la nivel de sector de Asistenţă Socială, care să asigure „un suport legal mai facil pentru negocierea contractelor colective de muncă în teritoriu”.
Acordarea de tichete de masă, printre revendicări
Sindicaliştii doresc şi un regulament de sporuri specific segmentului de asistenţă socială şi îşi exprimă nemulţumirea faţă de modul în care s-a făcut încadrarea salarială.
„În ultimii cinci ani au fost adoptate două legi cadru de salarizare unitară a personalului plătit din fonduri publice, Legea cadru 330/2009 şi Legea 284/2010. Adoptarea acestor legi nu a determinat o salarizare unitară, creând o discrepanţă mai mare între salariaţii din sistemul bugetar. Practic, s-a ajuns la situaţia în care salariaţii aflaţi pe aceeaşi treaptă profesională sunt remuneraţi diferit. În plus, adoptarea anuală de către reprezentanţii ministerelor a unor ordonanţe cu caracter restrictiv din punct de vedere financiar, actualmente fiind în vigoare Ordonanţa 103/2013, creează un climat de discriminare în acordarea drepturilor salariale între salariaţii din acelaşi sector de activitate, deoarece nu permite nici un fel de majorări salariale care s-ar cuveni în mod legal”, a spus Ana Ionescu.
Ea a subliniat că la toate aceste neajunsuri se adaugă şi faptul că în unităţile de asistenţă socială în care îşi desfăşoară activitatea cei 400 de sindicalişti suceveni nu s-au acordat niciodată tichete de masă, drept salarial de care alţi colegi din ţară beneficiază.
(22 mar 2014, 15:00:27