Un bărbat de 60 ani, din municipiul Suceava, infectat cu virusul gripal AH3, a murit în Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde fusese internat în stare critică. Bărbatul a decedat pe data de 13 martie, în timp ce se afla în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, iar decesul a fost confirmat ieri, de directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu. Este primul caz din acest sezon rece în care o persoană din judeţ este ucisă de gripă.
Pe data de 4 martie, bărbatul a fost depistat cu pneumonie interstiţială şi internat în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă, cu simptome de febră, tuse, secreţii nazale abundente (rinoree) şi respiraţie dificilă (dispnee).
Câteva zile mai târziu, în data de 7, fiindcă starea sa s-a agravat, în ciuda tratamentului medicamentos, pacientul a fost transferat la Reanimare. Aici, sănătatea bărbatului s-a înrăutăţit progresiv, pentru ca în data de 13 martie să fie înregistrat decesul. Cu o zi înainte de a muri, suceveanului i s-au recoltat probe care au fost trimise spre analiză la Institutul Naţional Cantacuzino. Ulterior, investigaţiile de laborator au confirmat infecţia cu virusul gripal AH3, care este unul obişnuit.
Avea sistemul imunitar slăbit din cauza unor afecţiuni cronice
Suceveanul care în data de 13 martie a murit în Spitalul Judeţean de Urgenţă din cauza gripei avea afecţiuni cronice multiple, condiţii în care infecţia respiratorie a evoluat agresiv. Bărbatul suferea de diabet zaharat, hipertensiune arterială şi era imobilizat în scaunul cu rotile ca urmare a unui accident vascular cerebral produs în urmă cu mai mulţi ani. Anterior îmbolnăvirii, el nu fusese vaccinat antigripal, a subliniat ieri dr. Cătălina Zorescu.
În momentul de faţă, în judeţ se înregistrează o explozie de cazuri de gripă, însă nu toate îmbolnăvirile sunt confirmate prin teste de laborator. Din 20 de cazuri de gripă înregistrate începând cu luna februarie, doar zece au fost confirmate prin analize specifice, efectuate la Institutul Naţional Cantacuzino. În celelalte situaţii, diagnosticul a fost stabilit de medici în baza simptomelor prezentate de pacienţi.
În plin sezon antigripal, autorităţile au sistat vaccinarea
Doctorii spun că cea mai sigură măsură de prevenţie rămâne vaccinarea şi recomandă administrarea serului până la finele lunii mai, dată până la care şi eficienţa vaccinului este dovedită. În judeţ, vaccinul antigripal mai poate fi procurat doar din unele farmacii, întrucât campania gratuită de imunizare a fost sistată de Ministerul Sănătăţii, după numai două luni de la debut. Serul repartizat judeţului Suceava pentru imunizarea populaţiei incluse în categoriile de risc, cum ar fi bolnavi cronici, gravide, bătrâni de 65 ani şi peste, s-a epuizat la începutul lui februarie, iar de atunci stocurile nu au mai fost suplimentate.
În acest sezon, campania de imunizare contra gripei a avut lacune grave. Deși Ministerul Sănătații pregătise fonduri pentru a cumpăraunmilion de vaccinuri, în cele din urmă a achiziționat și a distribuit doar 600.000. Alte 400.000 de fiolear fi trebuit procurate luna trecută de laInstitutul Cantacuzino, dar serul s-a dovedit neconform din anumite puncte de vedere.
Mii de suceveni sunt depistaţi săptămânal cu afecţiuni respiratorii
Pentru sezonul rece 2013-2014, Ministerul Sănătăţii a distribuit în judeţ 10.900 de vaccinuri antigripale gratuite. Serul a fost administrat prin cabinetele medicilor de familie, unităţi sociale şi spitale din a doua săptămână a lunii decembrie şi până în prima săptămână din februarie.În anii anteriori, campania de vaccinare antigripală gratuită debuta în luna noiembrie şi se termina în aprilie.
În timp ce acţiunea de imunizare a fost sistată, numărul de persoane cu afecţiuni respiratorii de sezon a crescut constant. Datele centralizate la nivel judeţean de Direcţia de Sănătate Publică arată că, săptămânal, mii de persoane au nevoie de îngrijiri medicale după ce răcesc. Ultima evidenţă, întocmită pentru perioada 10-16 martie, indică şase cazuri de gripă, toate internate, 2.745 de infecţii acute de căi respiratorii superioare, dintre care 78 spitalizate, şi 679 de pneumonii, dintre care 158 internate. Majoritatea bolnavilor au fost copii cu vârste între 5 şi 14 ani şi 2 şi 4 ani.