Klebsiela oxytoca, enterococ, streptococ şi acinetobacter. Aceştia sunt germenii periculoşi, rezistenţi la antibiotice, depistaţi în spitalele sucevene, renovate sau nu. O statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dată publicităţii ieri, de conducerea instituţiei, arată că bacteriile ucigaşe sunt prezente în toate unităţile sanitare din judeţ, nu doar în maternitatea Rădăuţi, aflată recent în centrul unui scandal uriaş, după ce mai mulţi bebeluşi au fost infectaţi, imediat după naştere, cu un microb de spital greu de distrus.
Germeni ca klebsiella oxytoca, enterococ, streptococ şi acinetobacter există inclusiv în sectoare delicate, precumChirurgie sau Reanimare, unde starea pacienţilor este extrem de precară, mulţi dintre ei fiind operaţi sau cu afecţiuni complexe, care deja le pun viaţa în pericol. O infecţie cu un microb de spital se poate dovedi fatală în cazul acestor bolnavi critici, cu imunitatea slăbită, deoarece este foarte greu de tratat, spun specialiştii.
Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, instituţie care centralizează datele transmise de medici din teritoriu, arată că, în primele două luni ale acestui an, câteva zeci de persoane s-au îmbolnăvit pe perioada internării. Majoritatea pacienţilor care, potrivit statisticilor oficiale, s-au ales cu alte afecţiuni în timp ce se aflau în spital, au contractat infecţii respiratorii, de plagă chirurgicală şi cutanate (de piele).
Secţiile cu cele mai multe cazuri de infecţii intraspitaliceşti
Astfel, potrivit evidenţelor DSP, în ianuarie şi februarie, din numărul total de persoane externate, de 17.728, 29 s-au ales cu o altă boală în perioada internării, aşa numita infecţie nosocomială – 12 cu infecţii respiratorii, cinci cu infecţii de plagă chirurgicală, patru cu infecţii cutanate, câte unul cu infecţii urinare, digestive şi după injecţii sau puncţii, şi cinci cu infecţii încadrate „la alte tipuri”. Pe secţii, situaţia este următoarea: Pediatrie – trei cazuri, Nou-născuţi – şase, Obstetrică, Ginecologie, ATI şi Neurologie – câte un caz, Chirurgie – două cazuri şi alte secţii – 14.
Conform specialiştilor, infecţiile nosocomiale se pot transmite în spital cu ajutorul instrumentelor nesterile sau insuficient sterilizate. Ele se mai pot contracta şi prin folosirea la comun a grupurilor sanitare neigienizate sau prin mâinile murdare ale personalului medical. Deşi unele dintre aceste infecţii pot fi tratate cu destulă uşurinţă, altele pot fi fatale sau pot afecta foarte grav sănătatea pacienţilor, fiind nevoie de mai multe luni de spitalizare şi îngrijiri medicale scumpe pentru a le combate.
Infecţiile nosocomiale cu germeni ca klebsiela oxytoca, enterococ, streptococ şi acinetobacter reprezintă o adevărată ameninţare pentru pacienţii internaţi în spitalele sucevene, iar statisticile oficiale nu reflectă nici pe departe realitatea. Numărul îmbolnăvirilor pe perioada internării ar fi mult mai mare dacă doctorii nu s-ar feri să le raporteze, spune conducerea DSP Suceava.