Maternitatea din Rădăuţi nu va primi gravide la internare până luni. Decizia de suspendare a activităţii s-a prelungit până săptămâna viitoare, după ce ultimele analize de laborator au arătat că stafilococul auriu continuă să fie prezent, în ciuda măsurilor luate pentru distrugerea lui. Microbul a fost depistat atât pe tegumentele personalului medico-sanitar, cât şi pe suprafeţele din maternitate, iar singura soluţie rămâne efectuarea de noi dezinfecţii generale. Acestea nu se pot realiza decât cu uşile închise, pentru a nu contamina şi alţi nou-născuţi. La această oră, în maternitate se mai află internat un singur copil, un bebeluş prematur, aflat în incubator, într-o zonă sterilă a maternităţii. Ceilalţi nou-născuţi au fost externaţi treptat, de joia trecută, de când maternitatea şi-a redus activitatea prin refuzul de a mai primi femei la naştere şi direcţionarea lor către Spitalul Suceava.
Directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a arătat ieri că primele probe microbiologice recoltate de la angajaţi au ieşit corespunzătoare, însă după extinderea investigaţiilor au apărut şi deficienţele. Ea a explicat că iniţial s-au verificat opt angajaţi, însă după testarea şi altor salariaţi, în total 66 de cadre medico-sanitare, a fost identificată prezenţa stafilococului auriu pe tegumentele personalului.
Concluzie: Educaţia sanitară precară a unor mame a favorizat răspândirea infecţiei
Pe de altă parte, într-o primă fază, microbul a fost depistat pe suprafeţe, pentru ca prezenţa acestuia să fie confirmată şi de testele ulterioare. Acest lucru înseamnă că ultimele dezinfecţii din maternitate nu şi-au atins scopul, motiv pentru care acţiunea de igienizare a maternităţii trebuie să continue. Un nou control din partea DSP Suceava urmează a fi întreprins la finele săptămânii, iar tot atunci inspectorii sanitari vor recolta şi alte probe.
Dr. Cătălina Zorescu este de părere că răspândirea infecţiei în rândul bebeluşilor născuţi la maternitatea Rădăuţi ar putea fi limitată dacă şi mamele şi-ar lua mai multe măsuri de precauţie şi le-ar asigura copiilor o igienă corespunzătoare.
„Desigur, spitalul trebuie să asigure condiţii optime şi un act medical de calitate, dar în cazul nou-născuţilor evoluţia depinde şi de modul în care sunt îngrijiţi. O igienă bine aplicată la domiciliu permite copiilor contaminaţi să facă mai bine faţă infecţiei”, a spus adjunctul DSP Suceava.
Medicul a explicat că majoritatea bebeluşilor infectaţi cu stafilococ auriu în maternitatea Rădăuţi provin din mediul rural, iar unele mame au recunoscut deja că nu şi-au îmbăiat copiii în fiecare zi, aşa cum li s-a recomandat: „Avem o mămică din Voitinel care a admis că nu i-a făcut niciodată baie în cele 22 de zile de la naştere, era convinsă că nu e bine”.
Maternitatea Suceava, sufocată de gravidele trimise din zona Rădăuţi
Dr. Cătălina Zorescu a solicitat medicilor de familie din zonă să păstreze o legătură mai strânsă cu gravidele care urmează să nască, mai ales dacă sunt la prima sarcină, şi să le instruiască pe femei cu privire la regulile de igienă personală şi a nou-născutului. Adjunctul DSP a subliniat că de la izbucnirea focarului de infecţie cu stafilococ auriu în maternitatea Rădăuţi, recent reabilitată şi autorizată sanitar, s-au luat toate măsurile posibile pentru stoparea fenomenului. Cu toate acestea, completează medicul, este nevoie de mai multă atenţie, nu doar din partea conducerii şi a personalului angajat, ci şi a familiei.
Între timp, numărul copiilor contaminaţi creşte, ajungând până în momentul de faţă la zece. Ultimul caz de infecţie cu stafilococ auriu în maternitatea Rădăuţi a fost confirmat de DSP Suceava în cursul zilei de ieri. De joia trecută, de când maternitatea şi-a închis porţile, 28 de femei din zona Rădăuţi au venit să nască la Suceava. Dacă situaţia nu se va reglementa curând, maternitatea suceveană ar putea deveni neîncăpătoare, ceea ce ar presupune orientarea gravidelor către alte unităţi spitaliceşti din judeţ.
(13 mar 2014, 12:37:05