Două persoane din judeţ au fost diagnosticate în acest an cu teribilia maladie HIV/SIDA, arată datele centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Potrivit evidenţelor, în 2014, boala a fost depistată la un bărbat de 52 de ani, din zona Fălticeni, şi la unul de 36 de ani, din zona Suceava. Cei doi bărbaţi au aflat că sunt infectaţi cu HIV, virusul imunodeficienţei dobândite care duce la apariţia SIDA, în luna februarie.
Pe de altă parte, în primele trei luni ale lui 2014, o persoană seropozitivă a murit, arată aceeaşi statistică a Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. Astfel, potrivit evidenţelor, infecţia cu HIV/SIDA a omorât în acest an o tânără de 25 de ani, din zona Gura Humorului, la care diagnosticul de boală fusese pus în 2005. Tânăra făcea parte din generaţia copiilor infectaţi cu virusul imunodeficienţei dobândite la sfârşitul anilor ‘80, în urma transfuziilor de sânge, şi a decedat în cursul lunii februarie.
177 de persoane seropozitive în judeţ
La ora actuală, în evidenţele DSP Suceava figurează 160 de persoane cu HIV/SIDA care se află în tratament şi alte 17 care fie au refuzat să primească medicaţia specifică, fie se află într-un stadiu de evoluţie a bolii care nu necesită încă tratament. De la 1 aprilie 2013, banii pentru medicamentele de care au nevoie aceşti bolnavi nu se mai virează prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, ci prin Direcţia de Sănătate Publică. Bugetul total alocat pentru pacienţii cu HIV/SIDA în 2014 este de 2,851 de milioane de lei. La acest buget s-a adăugat în acest an şi suma restantă de 281.000 de lei, destinată achitării medicamentelor achiziţionate la finele lui 2013 şi rămase neplătite. În 2014, în trimestrul I, pentru terapia cu antiretrovirale a seropzitivilor s-a alocat suma de 404.000 de lei, în trimestrul II – 974.000 de lei, în trimestrul III – 973.000 de lei, iar în trimestrul IV – 500.000 de lei. Potrivit celor declarate de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, acest buget urmează a fi suplimentat până la finele anului.
Ce este HIV/SIDA
Maladia SIDA este cauzată de infecţia cu virusul imunodeficienţei dobândite, HIV. Odată ajuns în sânge, HIV poate afecta capacitatea de apărare a organismului contra altor infecţii, de cele mai multe ori banale. Aşa că o persoană cu SIDA poate muri din cauza unei boli obişnuite, care în cazul unei persoane normale s-ar vindeca foarte repede datorită acţiunii mecanismelor de protecţie imunologică a organismului. La copii, SIDA apare în urma transmiterii virusului de la mamă la făt pe durata sarcinii sau în cursul naşterii. Din fericire, nu toate mamele infectate transmit boala fătului, deoarece unele medicamente administrate pe perioada gravidităţii pot reduce riscul de contaminare a copilului.
Tratamentul împotriva infecţiei cu HIV (terapia antiretrovirală) nu reuşeşte să vindece în totalitate boala, însă are capacitatea de a încetini evoluţia maladiei şi de a prelungi viaţa persoanelor afectate.