Coplata introdusă de la 1 aprilie anul trecut, prin care bolnavilor li se percepe o anumită taxă la externare, pare să aibă mai mult un rol preventiv, de reducere a numărului de spitalizări, decât de susţinere a sistemului financiar, aşa cum anunţau oficialii din Sănătate. Evidenţele arată că spitalele nu au venituri substanţiale de la intrarea în vigoare a coplăţii, în urmă cu aproape un an, venituri care să le permită o creştere a calităţii actului medical. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, de exemplu, încasările din coplată sunt nesemnificative în comparaţie cu fondurile necesare pentru buna funcţionare a unităţii şi tratarea corespunzătoare a bolnavilor. Banii proveniţi din taxa percepută la externare de-abia acoperă sumele cheltuite cu materialele de curăţenie şi dezinfecţie pe trei luni.
În ultimele 11 luni, Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a câştigat din coplată 20.850 de lei, de la 4.170 de pacienţi, în condiţiile în care cuantumul acesteia este de 5 lei, iar multe categorii de persoane sunt exceptate de la plată. Directorul adjunct medical al unităţii sanitare, dr. Tiberius Brădăţan, a explicat ieri că doar aproximativ 10% dintre pacienţii care se externează suportă coplata, motiv pentru care, în decursul unui an, veniturile din coplată sunt minime. Şi asta, în timp ce numai pentru materialele de curăţenie şi dezinfecţie se cheltuiesc lunar câte 6.000 de lei. Dr. Tiberius Brădăţan a adăugat că puţinii bani încasaţi din coplată sunt folosiţi pentru achiziţionarea de detergenţi, suplimentarea stocurilor de materiale de curăţenie şi dezinfecţie devenind prioritară odată cu extinderea programului de vizită, în 15 ianuarie 2013, care a condus la o creştere a costurilor de întreţinere.
Taxele pe care le percep la externare spitalele sucevene, începând cu 1 aprilie
Coplata a intrat în vigoare de la 1 aprilie 2013.Categoriile de persoane scutite de taxa de la externare sunt copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începutul anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, nu sunt puşi la plată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, şi pensionarii cu venituri doar din pensii de până la 740 lei/lună.
Mai sunt exceptate de la coplată femeile însărcinate şi lăuzele, pentru serviciile medicale legate de evoluţia sarcinii. Gravidele şi lăuzele care nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară sunt exceptate de la coplată pentru toate serviciile medicale primite.
Amintim că la Spitalul Suceava cuantumul coplăţii este de 5 lei, aceeaşi taxă fiind stabilită şi de Spitalul Orăşenesc Siret. Bolnavii care ajung la Spitalul Municipal Rădăuţi plătesc la externare 7,5 lei, iar cei care merg la Spitalul de Neuropsihiatrie Siret 7 lei. Suma maximă pentru coplată a fost fixată de către Spitalul Orăşenesc Gura Humorului şi Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, unde pacienţii cotizează cu câte 10 lei.