Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 feb 2014 - Anul XIX, nr. 40 (5549)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7768 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Alertă

A apărut primul caz de gripă AH1N1 la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a semnalat ieri primul caz de gripă din acest sezon cu temutul virus AH1N1. Diagnosticul a fost confirmat în urma unor analize de laborator, efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Boala a fost depistată la o femeie de 41 ani, din Calafindeşti, care a fost internată în Spitalul Judeţean de Urgenţă, cu evoluţie bună a stării de sănătate. Potrivit conducerii DSP Suceava, pacienta nu suferea şi de alte afecţiuni cronice şi nu fusese vaccinată împotriva gripei.

În actualul sezon rece, diagnosticul de gripă a mai fost confirmat la trei persoane, însă virusul implicat în aceste cazuri a fost unul obişnuit, de tip AH3. Primul caz a fost semnalat în data de 4 februarie, la un bărbat de 56 ani, din Vadu Moldovei, bolnav de cancer, care avea imunitatea slăbită din cauza acestei afecţiuni cronice şi care nu fusese vaccinat împotriva gripei. Al doilea caz a fost consemnat în data de 10 februarie, la o femeie de 62 ani, din Ipoteşti, bolnavă de inimă şi diabet şi care nu primise vaccinul antigripal.Al treilea caz a fost înregistrat în data de 17 februarie, la o femeie de 35 ani, din Mihoveni, care nu avea şi alte afecţiuni cronice şi care, de asemenea, nu fusese vaccinată împotriva gripei. Toţi cei trei pacienţi cu gripă obişnuită au fost internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă, pentru tratament, evoluţia stării lor de sănătate fiind favorabilă.

 

Doar 10.900 de suceveni au apucat să se vaccineze antigripal, cu serul gratuit

De la debutul sezonului rece, medicii din judeţ au recoltat probe pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului de gripă, prin analize complexe de laborator, efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, de la opt pacienţi. În urma testelor, boala a fost depistată doar la cele patru persoane, dintre care trei cu gripă obişnuită şi una cu aşa numita gripă porcină.

În plin sezon rece, când medicii înregistrează tot mai multe cazuri de gripă, campania gratuită de vaccinare a fost sistată. Acţiunea de imunizare s-a încheiat în prima săptămână a lunii februarie, după numai două luni de la debut, deoarece serul repartizat judeţului Suceava pentru imunizarea populaţiei inclusă în categoriile de risc s-a terminat. Ministerul Sănătăţii a anunţat că stocurile nu vor fi suplimentate deoarece vaccinarea „nu se mai justifică”. Eugen Nicolăescu a vorbit despre o “evoluție lentă a virusului gripal, numărul mic de cazuri de gripă confirmate anul acesta spre deosebire de anii anteriori”, precum și de faptul că imunizarea organismului se produce în interval de trei săptămâni de la vaccinare. „Practic, cei care s-ar vaccina astăzi ar fi protejaţi abia peste trei săptămâni, adică la sfârşitul lunii februarie, când deja nu se mai impune”, a spus ministrul Sănătăţii.

Pentru sezonul rece 2013-2014, DSP Suceava a primit de la Ministerul Sănătăţii 10.900 de vaccinuri antigripale. Serul a fost administrat prin cabinetele medicilor de familie, unităţi sociale şi spitale din a doua săptămână a lunii decembrie şi până în prima săptămână din februarie. Vaccinul utilizat a fost unul trivalent, inactivat, Influvac, de provenienţă olandeză, fără nici o legătură cu serul produs de Institutul Cantacuzino, despre care la începutul lui februarie s-a vehiculat că ar conţine o concentraţie foarte mare de endotoxine, motiv pentru care a şi fost interzis pentru punerea pe piaţă de către Agenţia Naţională a Medicamentului.

 

Ce măsuri de prevenţie se pot lua în lipsa vaccinului antigripal

Campania de imunizare contra gripei a avut în acest sezon lacune grave. Deși Ministerul Sănătații pregătise fonduri pentru a cumpăra un milion de vaccinuri, în cele din urmă a achiziționat și a distribuit doar 600.000. Alte 400.000 de fiole ar fi trebuit procurate la începutul lui februarie de la Institutul Cantacuzino, dar serul s-a dovedit neconform din anumite puncte de vedere. Acum, vaccinul despre care se spune că nu este sigur pentru administrarea la om este ţinut de rezervă, pentru o evenutală pandemie, în condițiile în care nu poate fi folosit şi în alt sezon gripal. În anii anteriori, campania de vaccinare antigripală gratuită debuta în luna noiembrie şi se termina în aprilie.

Pentru a evita apariţia îmbolnăvirilor, populaţia este sfătuiră să respecte regulile de igienă, să evite aglomeraţiile, automedicaţia, expunerea prelungită la frig, să consume cât mai multe fructe şi legume, să renunţe la alcool, să poarte haine şi încălţăminte adecvată, iar la primele semne de boală să se prezinte la doctor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A apărut primul caz de gripă AH1N1 la Suceava.
 Vizualizări articol: 2140 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
A apărut primul caz de gripă AH1N1 la Suceava1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei