241 de acţiuni de control, dintre care 189 tematice, 43 operative şi nouă inopinate, au fost efectuate pe parcursul anului trecut de inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava. Aşa arată un bilanţ al instituţiei, dat publicităţii ieri, de preşedintele director general Adela Băişanu. Potrivit raportului, în urma verificărilor au fost aplicate 300 de sancţiuni, în sumă totală de 433.058,3 lei.
Au fost controlaţi 235 de furnizori de servicii medico-farmaceutice şi şase societăţi comerciale ai căror angajaţi au beneficiat de concedii medicale.
În ceea ce priveşte medicii de familie, anul trecut, inspectorii CAS au derulat 89 de controale, în urma cărora au fost date şase avertismente pentru nerespectarea programului de lucru prevăzut prin contract cu CAS Suceava, dar şi 47 de avertismente şi 17 decizii de diminuare cu 10% a valorilor lunare “per capita”, în valoare de 50.026,82 de lei, pentru nerespectarea protocoalelor de prescriere a medicamentelor gratuite sau compensate. Alte 13 avertismente şi trei decizii de diminuare cu 10% a valorii lunare “per capita”, în sumă de 24.192,71 de lei, au fost aplicate pe motiv de necompletare corectă şi la zi a formularelor utilizate în sistemul de asigurări de sănătate. Pe de altă parte, au fost dispuse cinci măsuri de recuperare a sumelor încasate nejustificat, în valoare de 8.108,91 de lei, trei măsuri de recuperare a contravalorii serviciilor neefectuate, în sumă de 7.850,81 de lei, şi 16 măsuri de recuperare a reţetelor prescrise nejustificat, în valoare de 12.071,46 de lei.
24 de asiguraţi care au „omis” să-şi declare veniturile, forţaţi să restituie 3.344,68 de lei
În timpul verificărilor de anul trecut, inspectorii CAS au constatat că 24 de asiguraţi au beneficiat de reţete compensate cu 90% din preţul de referinţă, ca urmare a încadrării acestora în categoria „pensionari cu venituri numai din pensii mai mici de 700 de lei pe lună”, deşi conform bazei de date de la Finanţe aceştia aveau şi alte venituri impozabile, nu doar venituri din pensie. În aceste situaţii, compartimentul juridic al instituţiei a transmis notificări asiguraţilor în cauză pentru a recupera de la aceştia contravaloarea de 40% din preţul medicamentelor de care au beneficiat nejustificat, în valoare de 3.344,68 de lei.
Referitor la medicii care lucrează în ambulatoriul de specialitate, în 2013 au fost derulate 28 de acţiuni de control, precizează raportul CAS. Şi la acest capitol verificările au scos la iveală mai multe nereguli, care au fost sancţionate în funcţie de gravitate. Astfel, a fost dispusă o măsură de diminuare cu 10% a valorilor lunare “per serviciu” pentru nerespectarea actelor normative în vigoare, în valoare de 3.406,55 de lei, precum şi o decizie de diminuare cu 30% a valorilor lunare “per serviciu” pentru servicii medicale nejustificate, în sumă de 3.366,84 de lei. În acelaşi timp, a fost aplicată o sancţiune de diminuare cu 10% a valorilor lunare “per serviciu” pe motiv de nerespectare a protocoalelor de prescriere a medicamentelor, în valoare de 902,46 de lei. Totodată, au fost date şi trei avertismente ca urmare a necompletării corecte şi la zi a formularelor utilizate în sistemul de asigurări de sănătate şi tot atâtea decizii de diminuare cu 10% a valorii lunare “per serviciu”, motivul fiind reprezentat de necompletarea corectă şi la zi a formularelor utilizate în sistemul de asigurări de sănătate, în sumă de 576,16 lei. Alte patru măsuri au fost luate pentru recuperarea sumelor încasate nejustificat, în valoare de 381,64 de lei.
Spitale sucevene, puse la plata sumelor încasate necuvenit sau sancţionate
Vizavi de asistenţa medicală spitalicească, anul trecut au fost efectuate 24 de controale la spitalele din judeţ, mai arată bilanţul CAS. Două dintre neregulile descoperite la aceste unităţi sanitare au fost sancţionate cu măsuri de restituire a unor sume încasate necuvenit, în valoare de 1.818,55 de lei. O altă măsură, de diminuare cu 3% a valorii lunare de contract, în sumă de 15.536,82 de lei, a fost luată din cauza neeliberării de reţete compensate sau gratuite la externare. Tot la spitale au mai fost emise 12 atenţionări pentru nerespectarea clauzelor contractuale şi a actelor normative din domeniul sănătăţii, patru sancţiuni de diminuare cu 1 % din valoarea lunară de contract, în valoare de 67.990,74 de lei, pentru nerespectarea raportării corecte a consumului de medicamente. De asemenea, a fost emisă o decizie de diminuare cu 1% din valoarea lunară de contract, în sumă de 16.015,15 lei, pe motiv de neeliberare de scrisori medicale şi reţete compensate sau gratuite la externare.
În ceea ce priveşte îngrijirile medicale la domiciliu, în 2013, inspectorii CAS au efectuat un singur control, măsura dispusă cu ocazia verificărilor constând într-un avertisment pe motiv de nerespectare a programului de lucru. Alte cinci acţiuni de control au fost întreprinse la furnizorii de servicii de recuperare medicală, împotriva cărora a fost luată o măsură de restituire a unor sume nejustificate, în valoare de 194,64 de lei, şi două avertismente, unul pentru nerespectarea programului de lucru şi celălalt pentru nerespectarea clauzelor contractuale, respectiv neinformarea CAS cu privire la modificarea structurii de personal.
50.220,10 lei, reprezentând contravaloarea unor reţete eliberate nejustificat, imputate farmaciilor
La capitolul farmacii, raportul pe anul trecut indică 48 de controale. Verificările întreprinse de inspectorii instituţiei s-au lăsat cu patru avertismente, o decizie de diminuare cu 10% a sumei cuvenite în luna în care s-a înregistrat abaterea, în sumă de 7.770,03 lei, şi o decizie de diminuare cu 16% a sumei cuvenite în luna în care s-a înregistrat abaterea, în valoare de 12.432,04 lei, motivele fiind reprezentate de nerespectarea programului de lucru declarat la CAS Suceava de către farmacist (absenţa farmacistului de la farmacie). În acelaşi timp, au fost dispuse 13 măsuri de recuperare a contravalorii unor reţete eliberate nejustificat, în sumă de 50.220,10 lei, şi tot atâtea avertismente, pentru nedeţinerea de documente justificative privind intrările şi ieşirile de medicamente.
Pe de altă parte, în 2013, inspectorii CAS au efectuat zece acţiuni de control care au acoperit mai multe tipuri de furnizori. Acestea au urmărit verificarea modului de prescriere, în anul 2012, de către medicii de familie şi medicii specialişti aflaţi în contract cu CAS Suceava, a medicamentelor pentru asiguraţii care au statut de ,,persoană cu handicap”. În urma verificărilor, a rezultat că 114 medici au prescris reţete persoanelor cu handicap, în regim gratuit (la nivelul preţului de referinţă decontat de CAS), fără a deţine o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap, valabil la acea dată. Suma totală imputată medicilor găsiţi vinovaţi de această situaţie a fost de 25.683,16 lei. Totodată, în urma acestor controale, în cazul a 18 farmacii s-a imputat suma de 3.630,83 de lei, reprezentând contravaloarea reţetelor eliberate de acestea, pentru care au preluat eronat în sistemul informatic datele înscrise de medicii prescriptori pe reţete, date referitoare la numele şi CNP-ul persoanelor care au beneficiat de reţete sau medicul prescriptor.
Reţete prescrise eronat pacienţilor internaţi
Alt aspect avut în vedere în timpul controalelor demarate anul trecut de CAS a fost reprezentat de serviciile medicale acordate în 2012 de medicii specialişti din ambulatoriul de specialitate pacienţilor care figurau internaţi în spital, în ultima zi de spitalizare. Aici, s-a constatat că 42 de medici au raportat la CAS servicii medicale pentru pacienţi internaţi în spital în ultima zi de spitalizare. Aceste servicii au fost imputate medicilor în cauză, suma totală pe care aceştia au trebuit să o plătească fiind de 9.483,71 de lei.
Verificarea modului de prescriere a reţetelor compensate şi gratuite de către medicii de familie şi medicii specialişti pentru persoanele asigurate, pe perioada internării acestora, în 2012, a făcut de asemenea obiectul câtorva controale derulate pe parcursul anului trecut. Aici, s-a constatat că 45 de medici au prescris eronat reţete pacienţilor internaţi, măsura dispusă în aceste cazuri constând în recuperarea contravalorii acestor reţete, de 2.105,70 de lei. În 2013, un alt aspect urmărit de inspectorii CAS a vizat modul de prescriere, în cursul lui 2012, de către medicii de familie şi medicii specialişti aflaţi în contract cu CAS Suceava, a medicamentelor aferente denumirilor comune internaţionale Erdosteinum, Ginkgo Biloba şi Cerebrolysin. La finele verificărilor, s-a constat că 287 de medici specialişti şi de familie au încălcat protocoalele de prescriere a medicamentelor, nerespectând astfel prevederile contractului încheiat cu CAS Suceava. Acestor medici le-a fost imputată contravaloarea reţetelor prescrise fără respectarea protocoalelor terapeutice, suma pe care au avut-o de plată fiind de 100.871,08 lei.
Anul trecut, inspectorii CAS au fost interesaţi şi de verificarea modului de prescriere a medicamentelor oncologice de către medicii de familie şi medicii specialişti de altă specialitate decât cea oncologică, care nu au dreptul să prescrie aceste medicamente specifice. Măsura dispusă în aceste cazuri a constat în recuperarea contravalorii reţetelor eliberate fără respectarea prevederilor legale, valoarea acestora fiind de 1.355,06 lei, se mai arată în raportul semnat de Adela Băişanu.