Numărul infecţiilor acute de căi respiratorii superioare şi al pneumoniilor a crescut în ultima săptămână, se arată într-o situaţie a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Potrivit evidenţelor, în perioada 6-12 ianuarie, circa 2.700 de persoane au ajuns la doctor din cauza afecţiunilor respiratorii de sezon. Din totalul bolnavilor, 2.117 au fost diagnosticaţi cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, iar 562 cu pneumonii.
În ceea ce priveşte infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare, cele mai multe cazuri, respectiv 594, au fost înregistrate la copiii cu vârste între 5 şi 14 ani, categorie de vârstă urmată de 15-49 de ani, cu 504 cazuri, 2-4 ani, cu 394 de cazuri, cu 476 de cazuri, 0-1 an, cu 278 de cazuri, 50-64 de ani, cu 192 de cazuri, şi 65 de ani şi peste, cu 155 de cazuri.
În ceea ce priveşte pneumoniile, în ultima săptămână, cele mai multe îmbolnăviri, în număr de 136, s-au înregistrat la grupa de vârstă 5-14 ani, urmată de 15-49 de ani, cu 130 de cazuri, 50-64 de ani, cu 97 de cazuri, 2-4 ani, cu 81 de cazuri, 65 de ani şi peste, cu 67 de cazuri, şi 0-1 an, cu 51 de cazuri.
În săptămâna 6-12 ianuarie, 64 de persoane cu infecţii acute ale căilor respiratorii şi alte 91 cu pneumonii au necesitat tratament intraspitalicesc. Majoritatea celor internaţi au fost copii cu vârsta între 0–1 an (12 cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 29 cu pneumonii).
Alimentaţie bogată în proteine şi grăsimi nesaturate
Până în prezent, în judeţ nu a fost confirmat nici un caz de gripă, deşi în ţară au fost semnalate mai multe îmbolnăviri în rândul populaţiei. Medicii suceveni se aşteaptă însă la o apariţie a cazurilor de acest gen în perioada imediat următoare şi atrag atenţia asupra măsurilor de prevenţie. Doctorii reamintesc că, pe vreme friguroasă, până la 50% din căldura corpului se pierde prin extremităţi şi avertizează că expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar şi probleme legate de starea psihică, precum somnolenţă, pierderi de memorie, dificultăţi de vorbire.
Potrivit medicilor, în această perioadă, populaţia trebuie să consume alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi să evite băuturile alcoolice. De asemenea, este indicată evitarea deplasărilor în spaţii deschise, iar în cazul în care acestea sunt absolut necesare se vor purta încălţări şi haine adecvate, specifice anotimpului de iarnă (căciulă, fular, mănuşi etc.).
Medicii recomandă în continuare vaccinarea
Totodată, se impune acordarea unei atenţii speciale copiilor şi evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, părinţii fiind rugaţi să evite călătoriile pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.
Încălzirea corespunzătoare a locuinţelor şi a spaţiilor închise de locuit, evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon, precum şi asigurarea unei bune aerisiri a locuinţelor, cel puţin o dată pe zi, sunt alte recomandări ale doctorilor.
Medicii atenţionează că gripa este o boală cu un indice de contagiozitate de 100% şi recomandă în continuare vaccinarea.