Râia, păduchii şi micozele reprezintă o problemă de sănătate persistentă în rândul copiilor suceveni, arată datele centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) în urma unor controale medicale efectuate în unităţile de învăţământ din judeţ, după vacanţa de iarnă.
Potrivit unui raport dat publicităţii ieri de conducerea instituţiei, peste 300 de preşcolari şi elevi au fost depistaţi cu scabie (râie), pediculoză (păduchi) şi diverse micoze la triajul epidemiologic efectuat în luna ianuarie, odată cu reînceperea cursurilor.
Datele centralizate de DSP Suceava arată că, din cei 91.023 de preşcolari şi elevi (din 609 unităţi de învăţământ – creşe, grădiniţe, centre de plasament, şcoli gimnaziale, licee, şcoli profesionale şi de ucenici) verificaţi luna trecută, 1.135 au fost depistaţi cu diferite boli contagioase. Astfel, 570 aveau angină (amigdalită), testele de laborator efectuate ulterior arătând că în cinci cazuri afecţiunea era determinată de streptococ. În aceste situaţii, copiilor li s-a stabilit un tratament specific, pentru a se evita complicaţiile grave (cardiace şi reumatismale) date de o asemenea infecţie.
Tratament gratuit pentru copiii cu râie, păduchi şi angină cu streptococ
Triajul epidemiologic a mai scos la iveală 202 cazuri de pediculoză şi 26 de scabie. Totodată, la control au fost depistaţi 201 copii cu anumite boli infecţioase, precum virozele respiratorii. De asemenea, au fost descoperiţi 124 de copii cu diferite micoze şi alţi şapte cu diverse boli parazitare.
De menţionat că minorii depistaţi la triajul epidemiologic cu păduchi, râie şi diverse micoze provin atât de la ţară cât şi de la oraş.
Tratamentul preşcolarilor şi al elevilor identificaţi cu angină cu streptococ, râie şi păduchi a fost asigurat de Direcţia de Sănătate Publică, medicaţia fiind ridicată de la sediul instituţiei de medicii de familie şi cei din reţeaua şcolară.
În cazurile de pediculoză, pe lângă deparazitarea celor afectaţi, responsabilii DSP au recomandat şi măsuri de decontaminare a persoanelor din anturaj. După efectuarea tratamentului, la un nou control, doctorii au descoperit că opt dintre copii nu scăpaseră încă de păduchi, în schimb nici unul nu mai avea râie.
(17 ian 2014, 15:39:34
Bine că aceşti păduchi nu-s sensibili faţă de: naţionalitate,sex,locul naşterii;ei sunt universali,bine integraţi social,etnic şi fără fiţe.
Dacă aceşti păduchi aveau fiţe,era naşpa,nu era mişto, cădea faţa şi pata nu se mai punea pe ei.Am rămas să ne lăudăm,cu ce avem în "ogradă".