Maternitatea de pe lângă Spitalul Rădăuţi, unde mai mulţi bebeluşi au fost infectaţi cu stafilococul auriu, un microb intraspitalicesc greu de distrus, a fost redeschisă, după circa trei săptămâni în care activitatea a fost suspendată în vederea efectuării unei dezinfecţii generale. Decizia de redeschidere a fost dispusă ieri, de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care s-a declarat mulţumită de rezultatul măsurilor de igienizare luate în maternitate după izbucnirea focarului de infecţie.
„Deoarece rezultatele probelor de laborator recoltate în zilele de 28 şi 31 decembrie au fost corespunzătoare din punct de vedere microbiologic, am decis redeschiderea maternităţii începând cu data de 6 ianuarie, dar cu recomandări stricte din partea instituţiei noastre privind infecţiile intraspitaliceşti şi avizele sanitare de funcţionare”, se arată într-un comunicat de presă, transmis ieri de conducerea DSP Suceava.
Una dintre condiţiile impuse la redeschidere este ca maternitatea Rădăuţi să depună la Direcţia de Sănătate Publică, în termen de cinci zile, documentaţia necesară în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare. Alte recomandărivizează luarea de măsuri stricte pentru asigurarea condiţiilor generale de igienă în spaţiile cu destinaţie medicală şi consemnarea în fişa postului, pentru fiecare salariat în parte, a atribuţiilor privind supravegherea, prevenirea şi controlul infecţiilor intraspitaliceşti. Tot la sugestia DSP, după redeschiderea maternităţii, personalul secţiei Neonatologie va purta în permanenţă masca chirurgicală, care va acoperi atât gura cât şi nasul, va renunţa la bijuterii în timpul serviciului, în timp ce unghiile vor fi tăiate scurt, fără a se folosi oja.
DSP propune schimbarea locului de muncă în cazul unor angajaţi de la maternitate
De asemenea, circuitul instrumentarului steril şi nesteril la sala de operaţie va fi modificat astfel încât acesta să respecte normele epidemiologice. Totodată, se vor respecta cu stricteţe protocoalele privind toaleta nou-născuţilor, vaccinarea împotriva tuberculozei (BCG) şi cele privind curăţenia şi dezinfecţia. Alte recomandări fac referire la obligativitatea efectuării de exudate nazofaringiene, pentru tot personalul maternităţii, lunar, până când orice pericol va fi îndepărtat.
Personalul depistat în continuare ca purtător de stafilococ auriu va urma o a doua cură de tratament conform antibiogramei, cu recontrol bacteriologic la 24 de ore de la terminarea tratamentului. În eventualitatea nesterilizării, se va propune schimbarea locului de muncă a acestor angajaţi în secţii cu risc epidemiologic scăzut. Raportarea infecţiilor intraspitaliceşti şi respectarea cu stricteţe a normelor privind curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea sunt alte condiţii impuse de DSP Suceava.
Maternitatea Rădăuţi a fost închisă în data de 18 decembrie, după ce mai mulţi nou-născuţi au fost depistaţi cu abcese ale pielii provocate de stafilococul auriu, un microb de spital rezistent la antibioticele obişnuite. Focarul a izbucnit în luna noiembrie, iar până în decembrie o mamă şi 18 sugari au fost confirmaţi cu infecţie cu stafilococ auriu, în 14 cazuri fiind necesară internarea. Alte câteva zeci de cazuri de infecţii intraspitaliceşti la copii au fost consemnate în fişele medicale de la maternitate, dar au fost externate până la declanşarea scandalului, fără ca cineva să se sesizeze şi să le declare ca atare.
Ancheta demarată de DSP Suceava după izbucnirea focarului a arătat că responsabili de răspândirea infecţiei sunt chiar cadrele medico-sanitare de la maternitate, care nu s-au spălat pe mâini înainte, practic jumătate din cei 62 de salariaţi fiind contaminaţi cu stafilococul auriu. Pentru ascunderea cazurilor şi nesolicitarea autorizaţiei sanitare de funcţionare după deschiderea noii maternităţi, în data de 4 decembrie, DSP Suceava a dat spitalului rădăuţean o amendă de 15.000 de lei.