Ultimele analize la care au fost supuşi angajaţii maternităţii Rădăuţi, suspectaţi că nu ţin cont de cea mai elementară regulă de igienă personală, spălatul mâinilor, şi le transmit nou-născuţilor infecţii grave arată adevărata amploare a fenomenului: o treime din personalul medico-sanitar este contaminat cu stafilococul auriu, un microb de spital rezistent la antibioticele obişnuite, depistat şi la bebeluşii care în ultimele două luni au dezvoltat din cauza lui diverse afecţiuni şi au necesitat internare în spital. Din cei 62 de salariaţi, medici, asistente şi infirmiere, 23 sunt purtători ai bacteriei, a concluzionat ieri conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, la dispoziţia căreia s-au făcut şi testele pe personalul medico-sanitar.
Jumătate din copiii născuţi luna trecută în maternitate au contractat microbul
Investigaţiile derulate după declanşarea scandalului de inspectorii sanitari ai acestei instituţii au scos iveală încă un aspect frapant: numai în ultima lună cadrele medico-sanitare de la maternitate au infectat cu stafilococul auriu jumătate din bebeluşii născuţi aici. Acest lucru a reieşit din studierea foilor de observaţie, care a arătat din cei 118 de nou-născuţi din noiembrie, 46 au fost externaţi cu infecţii ale pielii - piodermită, eritem toxic sau alergic, pemfigus - fără ca cineva să se sesizeze şi să ia măsuri. Alţi câţiva bebeluşi născuţi luna trecută au ajuns din maternitate direct în spital, din cauza infecţiei cu acest microb. Infecţiile şi îmbolnăvirile au continuat şi în decembrie, astfel încât, la această oră, numărul total al copiilor care au avut nevoie de spitalizare a ajuns la 17. Sugarii au fost internaţi la Suceava, Rădăuţi sau Iaşi, iar cu o singură excepţie, un nou-născut care a suferit o infecţie a osului (osteomielită), majoritatea au evoluţie favorabilă. Pe lângă copii, stafilococul auriu a îmbolnăvit şi o mamă, o tânără de 18 ani, care a fost diagnosticată cu mastită acută. Practic, până acum nouă copii şi o mamă sunt bolnavi, iar alţi opt copii şi o mamă sunt purtători ai bacteriei. Şi aceste ultime cazuri au fost însă internate, deoarece prezenţa microbului pe piele reprezintă un risc pentru apariţia unei îmbolnăviri. În scop profilactic, mama şi cei opt copii infectaţi urmează un tratament preventiv cu antibiotice. Aceeaşi medicaţie este administrată şi celor 23 de angajaţi de la maternitate pe tegumentele cărora a fost descoperit stafilococul auriu.
Programul de vizită în maternitate va fi limitat la două ore pe zi, după redeschidere
După ce vineri a amendat spitalul Rădăuţi cu 15.000 de lei pentru neregulile de la maternitate, conducerea DSP Suceava a anunţat ieri alte măsuri împotriva celor care se fac vinovaţi de această situaţie. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adrian Popescu, a informat că a fost propusă sancţionarea administrativă a medicului-şef de la Neonatologie şi schimbarea asistentei-şefe din acest sector. Totodată, s-a cerut sancţionarea administrativă a medicului epidemiolog şi a asistentei de la compartimentul de prevenire a infecţiilor nosocomiale din cadrul spitalului Rădăuţi. Adrian Popescu a mai informat că, la propunerea DSP, programul de vizită al aparţinătorilor în maternitate se va limita la două ore pe zi, vizitatorii fiind obligaţi să poarte halate, papuci de unică folosinţă şi să se dezinfecteze pe mâini înainte, în prezenţa personalului medico-sanitar.
Ancheta la maternitate continuă, una dintre misiunile inspectorilor sanitari fiind verificarea stocurilor de materiale de curăţenie şi dezinfecţie, dar şi concentraţiile folosite, a mai spus responsabilul de relaţiile cu presa al DSP Suceava. Cantităţile existente de săpun antibacterian pentru bebeluşi şi respectarea procedurilor în ceea ce priveşte toaleta zilnică a sugarilor constituie un alt aspect avut în vedere. Pentru a reduce la minim riscul de transmitere a infecţiilor, conducerea DSP Suceava a mai cerut spitalului Rădăuţi să folosească sistemul de acces pe bază de cartelă în incintă, a precizat ieri Adrian Popescu.
Maternitatea Rădăuţi va fi redeschisă numai după ce analizele de laborator vor arăta că dezinfecţia efectuată după depistarea stafilococului auriu a fost eficientă.
(25 dec 2013, 21:13:13
CU CE AUTORIZATIE A FUNCTIONAT VECHEA SECTIE LA CAPACITATE MAXIMA CÂND TREBUIAU ASIGURATE DOAR URGENTELE? CEZARIENELE ERAU PUSE IN SALOANE DE GINECOLOGIE UNDE ERAU VIZITATE DE ORICINE,APOI DUSE IN MATERNITATE...OARE DE ACOLO NU SE PUTEAU ADUCE MICROBI? MAMELE STATEAU SI CÂTE 3 PE 2 PATURI IMPREUNA CU COPIII,IAR LA 3 SALOANE ERA O SINGURA BAIE!!! DSP-UL CUNOSTEA ACESTE LUCRURI. CE A FACUT??? SPUNETI CA DE VINA SUNT CADRELE MEDICALE,DAR V-ATI UITAT VREODATA LA MÂINILE LOR USCATE SI IRITATE DE ATÂTEA DEZINFECTANTE???? ACUM LE ACUZATI CA SUNT PURTATOARE DE STAFILOCOC ,DAR STITI CA ORICARE DINTRE VOI ATI PUTEA FI??? VORBITI DE" IGIENA PRECARA " A LOR, DAR CE SPUNETI DE IGIENA UNEI CATEGORII DE MAME ? CE SPUNETI DE FAPTUL CA O MAMA STA IN SALON ALATURI DE ALTA CARE ESTE INTERNATA IN GINECOLOGIE CU CINE STIE CE, APOI PUNE MÂNA PE COPILUL EI? IN ACESTE CONDITII CUM SA NU SE INTÂMPLE NIMIC? DAR CADRELE MEDICALE SUNT SINGURELE VINOVATE .
SI ÎCA CEVA: SAFILOCOCUL AURIU METICILINO REZISTENT SE TRATEAZA CU OXACILINA???