Un pacient în vârstă de 32 ani, din Suceava, care suferea de o malformaţie arterio-venoasă, a fost tratat cu succes, prin embolizare, la Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională Ares din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă. Este prima intervenţie de acest gen realizată în judeţ, iar la operaţie a participat şi un medic din Danemarca, care a asistat echipa operatorie de la Suceava.
Tânărul de 32 ani a fost diagnosticat cu această afecţiune complexă în urma unei angiografii cerebrale pe care a efectuat-o în cadrul aceluiaşi centru, medicii de aici hotărând că cea mai bună terapie în cazul său este embolizarea. El s-a prezentat recent la medicul radiolog intervenţionist de la Ares din cauza unor dureri puternice de cap, care-l chinuiau de zece ani. Pacientul a povestit că nici un medicament pe care-l luase până atunci nu şi-a făcut efectul, medicii la care fusese nereuşind în tot acest timp să-l trateze sau măcar să-i stabilească un diagnostic. Specialiştii centrului au arătat ieri că dacă operaţia ar mai fi fost amânată, tânărul de 32 ani ar fi făcut o hemoragie cerebrală care i-ar fi fost fatală, medicii de la Ares apreciind că acest risc era “iminent”.
Malformaţia arterio-venoasă, prima cauză a accidentelor vasculare cerebrale hemoragice
“Malformaţia arterio-venoasă este o conexiune anormală şi fragilă, ca un nod sau ghem, între artere şi vene. Practic, lipsesc capilarele, acele vase mici şi subţiri care fac legătura în mod normal între sistemul venos şi cel arterial, care se asociază cu un risc crescut de hemoragie. Această afecţiune reprezintă 6% din leziunile cerebrale, iar în 2% din cazuri este vorba de leziuni multiple. Malformaţia arterio-venoasă este prima cauză a accidentelor vasculare cerebrale hemoragice”, a explicat dr. Mihai Jr. Creţeanu, specialiast în radiologie intervenţională.
După evaluarea cazului, medicii de la Ares au decis embolizarea malformaţiei, o intervenţie care constă în blocarea comunicării anormale între artere şi vene, cu ajutorul unor dispozitive medicale (spirale) de platină. Operaţia a fost efectuată vinerea trecută, de dr. Mihai Jr. Creţeanu împreună cu dr. Gyula Gal din Danemarca şi dr. Dorin Stănescu, şeful secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă. După trei zile de la realizarea intervenţiei, tânărul s-a externat, fără complicaţii pre sau post operatorii, urmând să-şi reia activitatea obişnuită.
Proceduri scumpe, dar decontate parţial de Spitalul Judeţean de Urgenţă
De menţionat că astfel de proceduri sunt foarte scumpe, ceea ce de obicei limitează accesul pacienţilor cu malformaţii arterio-venoase la un tratament similar. Petronela Gălăţeanu, director de comunicare la centrul Ares Suceava, a informat ieri că, la Suceava, problema costurilor cu embolizarea a fost oarecum rezolvată, în sensul că o parte din cheltuielile cu embolizarea sunt decontate de Spitalul Judeţean de Urgenţă. Ea a explicat că în contextul dezvoltării programului de neuroradiologie intervenţională, desfăşurat cu susţinerea Spitalului Judeţean de Urgenţă, dar şi cu ajutorul programului naţional de tehnici de înaltă performanţă din care Spitalul Judeţean de Urgenţă face parte de la sfârşitul acestui an, accesul pacientului la asemenea proceduri a fost facilitat. “Practic, o mare parte din costurile aferente sunt suportate de Spitalul Judeţean de Urgenţă, prin eforturile susţinute ale managerului Vasile Rîmbu, care a înţeles viziunea medicinii intervenţionale. Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava este, de altfel, singurul spital judeţean din ţară inclus în acest program”, a spus Petronela Gălăţeanu.