Un tânăr de 24 ani, din localitatea suceveană Dorna Arini, a fost diagnosticat cu malarie, o boală infecțioasă larg răspândită în regiunile tropicale și subtropicale. Tânărul a contractat boala în timp ce se afla în Guineea Ecuatorială, o ţară din Africa Centrală, unde a lucrat o perioadă în domeniul construcţiilor. Suceveanul a revenit în România în data de 17 octombrie, când boala era la debut. El a fost internat în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Dr. Victor Babeş” Bucureşti pe data de 1 noiembrie, unde i s-a stabilit cu certitudine diagnosticul de malarie.
Este primul caz confirmat de malarie înregistrat în acest an la o persoană din judeţ, potrivit datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava. În judeţ, ultimele cazuri de malarie au fost înregistrate în 2011, la trei persoane, arată statisticile aceleiaşi instituţii.
În momentul de faţă, tânărul de 24 ani se află la domiciliu, cu recomandarea de a efectua periodic o serie de analize medicale. Starea sa de sănătate este urmărită permanent de medicul de familie la care este înscris, pentru a se preîntâmpina apariţia unor complicaţii.
Malaria este transmisă de un ţânţar
Malaria este determinată de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium. Tânărul de 24 ani a fost infectat cu Plasmodium Falciparum, una din cele patru variante ale parazitului care provoacă boala. Parazitul malariei este transmis prin înţepătura femelei ţânţarului anofel, declară specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, cu precizarea că acest ţânţar nu circulă în ţara noastră, ceea ce înseamnă că nu există nici un pericol de transmitere a infecţiei. „Malaria este o boală eradicată în România, iar singurele cazuri înregistrate la noi în ţară sunt de import”, a subliniat directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu.
Malaria se manifestă prin febră apărută la şapte zile de la prima posibilă expunere la infecţie sau la trei luni (mai rar mai târziu) de la ultima posibilă expunere. Orice febră apărută la mai puţin de şapte zile de la o posibilă expunere nu este cauzată de malarie. Există forme mai severe de malarie determinate de Plasmodium Falciparum care se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree şi dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienţei de organ, cum ar fi insuficienţa renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenţă, comă şi deces. În lipsa unui tratament corect şi la timp, malaria poate evolua către deces.