Demarată cu o întârziere de o lună faţă de data obişnuită, campania gratuită de vaccinare a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire prin gripă s-ar putea încheia în primele zile de la debut. Şi asta deoarece cantitatea de ser repartizată Sucevei de Ministerul Sănătăţii este insuficientă. Din prima tranşă de vaccinuri antigripale, de 8.000 de fiole, medicii de familie vor primi doar câte 25 de doze, deşi au sute de pacienţi cu indicaţii pentru imunizare. Nemulţumirea este cu atât mai mare cu cât ani de zile Ministerul Sănătăţii a făcut propagandă vaccinării, iar doctorii au încercat la rândul lor să-i convingă pe oameni de beneficiile serului, pentru ca acum să nu mai aibă ce să le administreze. Medicii de familie spun că le va fi imposibil să-i aleagă pe cei care ar avea mai multă nevoie de vaccin şi nu le rămâne decât să meargă pe principiul primul venit, primul servit.
Aseară, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a primit de la ministerul de resort 8.000 de doze de vaccin antigripal, care vor fi distribuite celor 290 de medici de familie în cursul zilei de astăzi. Secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor, doctorul Irina Badrajan, a declarat ieri că numărul de solicitări pentru vaccinul antigripal gratuit este foarte mare, iar mulţi vor fi nevoiţi să şi-l cumpere, deşi statul le dă dreptul la gratuitate. În farmacii, o fiolă de ser costă circa 30 de lei.
Bolnavii, obligaţi să-şi cumpere serul din farmacii
„Este regretabil ce se întâmplă, dar sperăm la o suplimentare a numărului de doze. Anul trecut a fost aceeaşi situaţie şi, la fel ca şi atunci, îi vom orienta pe pacienţi către farmacii”, a spus dr. Irina Badrajan.
La începutul sezonului rece, DSP Suceava a solicitat de la ministerul de resort 35.000 de doze de vaccin antigripal gratuit, dar rămâne de văzut în ce măsură cantitatea de ser va fi suplimentată în lunile următoare, după ce prima tranşă, de 8.000 de fiole, se va epuiza.
Pentru vaccinarea gratuită a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire din ţară ministerul de resort a achiziţionat 600.000 de fiole de Influvac şi 400.000 de doze de vaccin antigripal autohton, produs de Institutul Naţional Cantacuzino.
În timp ce medicii de familie se confruntă cu criza de ser antigripal, afecţiunile respiratorii de sezon fac tot mai multe victime printre suceveni. În ultima săptămână, 25 noiembrie - 1 decembrie, peste 3.000 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au răcit. Numărul bolnavilor este în creştere faţă de intervalul precedent, iar majoritatea bolnavilor sunt copii, precizează statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.
Numărul afecţiunilor respiratorii de sezon, în creştere
Astfel, potrivit unui raport transmis ieri de conducerea instituţiei, 3.058 de oameni s-au prezentat la medic săptămâna trecută, după ce au răcit, dintre care 146 au avut nevoie de internare.
În ceea ce priveşte infecţiile acute de căi respiratorii superioare, majoritatea bolnavilor din ultima săptămână au fost copii cu vârste între 5 şi 14 ani (807 cazuri). Această categorie de vârstă a fost urmată de 2-4 ani, cu 511 cazuri, 15-49 de ani, cu 477 de cazuri, 0-1 an, cu 298 de cazuri, 50-64 de ani, cu 214 cazuri, şi 65 de ani şi peste, cu 153 de cazuri. Din totalul bolnavilor, 749 au fost din zona Suceava, 562 din Rădăuţi, 414 din Fălticeni, 111 din Siret, 234 din Gura Humorului, 182 din Câmpulung Moldovenesc şi 208 din Vatra Dornei.
Aceleaşi evidenţe arată că, săptămâna trecută, de pneumonie s-au îmbolnăvit 143 de copii cu vârste între 5 şi 14 ani, 118 persoane cu vârste între 15-49 de ani, 114 copii cu vârste între 2 şi 4 ani, 81 de copii cu vârsta până într-un an, 77 de adulţi cu vârste între 50 şi 64 de ani şi 65 de persoane de 65 de ani şi peste. Pe zone, situaţia îmbolnăvirilor se prezintă în felul următor: 176 de pacienţi din Suceava, 128 din Rădăuţi, 167 din Fălticeni, 30 din Siret, 63 din Gura Humorului, 24 din Câmpulung Moldovenesc şi zece din Vatra Dornei.
De menţionat că, în săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie, în judeţ nu a fost înregistrat nici un caz de gripă.