Un număr de 287 de medici din judeţ, specialişti şi de familie, au încălcat protocoalele de prescriere a medicamentelor, nerespectând astfel prevederile contractului pe care l-au încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava. Aşa reiese dintr-un raport de control prezentat ieri de preşedintele director general al instituţiei, Adela Băişanu, în care se precizează că verificările au fost efectuate la începutul acestei luni.
Potrivit documentului, medicilor în cauză le-a fost imputată contravaloarea reţetelor prescrise fără respectarea protocoalelor terapeutice, suma totală pe care aceştia au trebuit să o restituie fiind de 107.517 lei. Din această sumă, 44.828 lei au fost pentru nerespectarea modului de eliberare a medicamentului Erdomed, iar 39.122 de lei şi respectiv 23.567 de lei pentru nerespectarea protocoalelor de prescriere a medicamentelor Ginkgo Biloba şi Cerebrolysin.
Sancţionaţi pentru că n-au respectat noile protocoale terapeutice
Adela Băişanu a explicat ieri că, începând cu data de 10 mai 2012, s-au modificat protocoalele terapeutice care reglementează modul de prescriere a celor trei medicamente amintite. Astfel, în cazul medicamentului Erdomed, protocolul terapeutic prevede ca din luna mai a anului trecut acesta să fie prescris adulţilor de peste 40 ani doar de medicii specialişti pneumologi şi medicină internă.
„Inspectorii CAS Suceava au analizat bazele de date cuprinzând reţetele compensate şi gratuite simultan cu medicii care le-au prescris şi au constatat că 1.610 de reţete cu Erdomed au fost prescrise şi de medici de alte specialităţi decât cele prevăzute în protocol, precum şi de unii medici de familie”, a arătat şefa CAS Suceava.
Ea a adăugat că în cazul medicamentelor aferente denumirii comune internaţionale Ginkgo Biloba (Tanakan, Ginkgo Biloba, Bilobil, etc.), protocolul terapeutic din 10 mai 2012 prevede ca aceste medicamente să fie prescrise pe reţete compensate şi gratuite doar pentru diagnosticele de demenţă şi boală Alzheimer, de medicii specialişti neurologi, psihiatri şi geriatri. Medicii de familie pot prescrie aceste medicamente, dar numai dacă au scrisoare medicală de la unul din specialiştii menţionaţi şi numai după ce medicul specialist a prescris prima reţetă.
„În acest caz s-a constatat că 1.291 de reţete cuprinzând medicamentele aferente denumirii comune internaţionale Ginkgo Biloba au fost prescrise şi de medici cu alte specialităţi decât cele prevăzute în protocol, precum şi de unii medici de familie, fără scrisoare medicală, precum şi pentru alte diagnostice decât cele menţionate anterior”, a completat Adela Băişanu.
Ea a mai spus că în cazul medicamentului Cerebrolysin, protocolul terapeutic din anul 2012 prevede ca acest medicament să fie prescris anual, într-o anumită cantitate, pentru fiecare pacient, dar în cazul a 128 de reţete s-au constatat prescrieri de doze mai mari decât cele prevăzute în protocol.