Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 247 (5454)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Drame

12 copii din judeţ sunt bolnavi de HIV/SIDA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

12 copii suceveni au învăţat să trăiască cu o boală de care majoritatea oamenilor se tem: SIDA. Copiii care au crescut cu această cumplită maladie au fost infectaţi cu virusul HIV chiar de propriile mame, în timpul sarcinii sau la naştere. Există însă şi o excepţie, când boala a fost transmisă pe cale sexuală, după întreţinerea de relaţii sexuale neprotejate, care a transformat copilăria unei fetiţe într-o luptă pentru fiecare zi.

Evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava indică la această oră 12 copii seropozitivi. Astfel, potrivit statisticilor, infecţia cu HIV/SIDA a fost diagnosticată la doi băieţi şi o fată aflaţi acum în pragul majoratului. Este vorba de un adolescent dintr-o localitate din zona Fălticeni, depistat în 1999, pe când avea doar patru ani, un tânăr din Siret, depistat la vârsta de un an, şi o fată dintr-o localitate din zona Fălticeni, depistată în 2002, când avea numai şapte ani. De SIDA, boală cauzată de infecţia cu virusul imunodeficienţei umane HIV, mai suferă un băiat de 15 ani, dintr-o localitate din zona Fălticeni, care a fost luat în evidenţe în 2007, când avea nouă ani, la fel şi o fată de zece ani, dintr-o localitate din zona Vatra Dornei, luată în evidenţe în 2009, la vârsta de şase ani.

Cu teribilul diagnostic se confruntă şi un băiat de 14 ani, dintr-o localitate din zona Gura Humorului, depistat în 2005, pe când avea doar şase ani, dar şi o fată de nouă ani, dintr-o localitate din zona Rădăuţi, depistată în 2010, la vârsta de şase ani. În aceeaşi situaţie dificilă se mai află o fetiţă de şase ani şi un băieţel de trei ani, ambii din localităţi din zona Fălticeni, diagnosticaţi cu HIV/SIDA chiar la naştere. Virusul imunodeficienţei umane HIV, care determină apariţia maladiei SIDA, face ravagii şi în corpul unei copile de cinci ani, dintr-o localitate din zona Fălticeni, depistată în 2010, la vârsta de doi ani. Cu el se luptă, încă de la naştere, şi o fetiţă acum în vârstă de doi ani, dintr-o localitate din zona Suceava.

 

Cu un tratament adecvat, copiii seropozitivi pot supravieţui o perioadă lungă de timp

Statisticile sumbre ale DSP Suceava evidenţiază faptul că toţi aceşti copii provin din mame seropozitive, care le-au transmis infecţia. Nu acesta este însă şi cazul unei adolescente de 15 ani, dintr-o localitate din zona Vatra Dornei, care s-a îmbolnăvit după ce a întreţinut relaţii sexuale neprotejate. Fata a fost depistată cu HIV/SIDA anul trecut.

Potrivit medicilor, SIDA apare la copii în urma transmiterii virusului de la mamă la făt pe durata sarcinii sau în cursul naşterii. De menţionat că nu toate mamele infectate transmit boala fătului. Şi asta, întrucât unele medicamente administrate în timpul sarcinii pot reduce riscul contaminării bebeluşului, la fel şi operaţia cezariană practicată la naştere. Medicii mai spun că pot trece şi zece ani până la manifestarea bolii, însă copiii infectaţi cu HIV de propriile mame dezvoltă SIDA mai repede şi sunt pasibili de complicaţii mai grave atunci când devin adulţi. Din fericire, terapia existentă la ora actuală permite un control bun al bolii, iar cu un tratament adecvat copiii seropozitivi pot supravieţui o perioadă lungă de timp.

Medicii atrag atenţia că promiscuitatea sexuală reprezintă o altă modalitate de transmitere a infecţiei HIV/SIDA la adolescenţi, iar cu cât creşte numărul partenerilor sexuali, cu atât şi riscul de îmbolnăvire este mai mare.

Odată ajuns în sânge, virusul HIV afectează capacitatea de apărare a organismului contra altor infecţii. Aceste infecţii, de cele mai multe ori banale şi care în mod normal s-ar vindeca foarte repede datorită mecanismelor de protecţie imunologică ale organismului, sunt cele care în final provoacă decesul pacienţilor seropozitivi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 12 copii din judeţ sunt bolnavi de HIV/SIDA.
 Vizualizări articol: 952 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
12 copii din judeţ sunt bolnavi de HIV/SIDA5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei