O suceveancă în vârstă de 25 de ani, aflată în primul trimestru de sarcină, a fost depistată cu virusul HIV, responsabil de apariţia maladiei SIDA. Tânăra a aflat că este seropozitivă în această lună, în urma unui control de rutină, iar acum are două variante: renunţă la sarcină sau urmează un tratament cu antiretrovirale şi naşte prin cezariană.
Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava spun că în cazul în care se va hotărî să păstreze copilul, suceveanca are toate şansele să aducă pe lume un bebeluş sănătos. Şi asta deoarece cu ajutorul terapiei gravidele seropozitive pot duce la termen o sarcină, iar riscul de transmitere a virusului de la mamă la făt este aproape inexistent. În aceste cazuri, tratamentul este gratuit, fiind asigurat de stat prin intermediul programului naţional de HIV/SIDA. Pe toată perioada sarcinii, gravidele seropozitive sunt supravegheate îndeaproape de medici. Fără terapia antiretrovirală, virusul se poate transmite prin trei moduri: în timpul sarcinii, în timpul travaliului sau după naştere, prin intermediul laptelui matern, mai spun specialiştii DSP.
14 persoane din judeţ, depistate în acest an cu HIV/SIDA
Potrivit datelor contabilizate de Direcţia de Sănătate Publică Suceava, 14 persoane din judeţ au fost depistate în acest an cu HIV/SIDA. Pacienţii sunt zece bărbaţi şi patru femei cu vârste cuprinse între 25 şi 60 de ani. Şase dintre bolnavii nou diagnosticaţi sunt din Suceava, cinci din Fălticeni, iar doi locuiesc temporar în alte judeţe. Toţi pacienţii care în acest an au fost diagnosticaţi cu HIV/SIDA s-au infectat pe cale sexuală. Cei mai mulţi dintre ei au contractat virusul în timp ce se aflau în străinătate la lucru şi au avut relaţii pasagere, neprotejate. Ultimele persoane seropozitive au fost luate în evidenţă în lunile octombrie (gravida de 25 de ani) şi septembrie, când diagnosticul de HIV/SIDA a fost pus la un bărbat de 35 de ani, din Suceava, şi la o femeie de 46 de ani, din Suceava.
În total, în judeţ sunt luate în evidenţă 190 de persoane seropozitive, dintre care 162 urmează un tratament cu antiretrovirale. În 2013, pentru terapia acestor bolnavi, statul a alocat 2,971 de milioane de lei. Finanţarea a fost suficientă, însă medicaţia nu a fost asigurată în permanenţă, din cauza companiilor farmaceutice care nu au onorat la timp comenzile de medicamente ale spitalelor. Potrivit informaţiilor transmise de DSP Suceava, sincopele în aprovizionare au fost de scurtă durată. Lunar, statul cheltuieşte cu tratamentul pacienţilor cu HIV/SIDA peste 500.000 de lei.