Angajaţii din Sănătate vor relua protestele de luni, după ce, în perioada 18-27 septembrie, cadrele sanitare organizate într-o Coaliţie a profesioniştilor din sistem au pichetat Ministerele Sănătăţii şi Finanţelor Publice din Capitală. Secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan, a anunţat ieri că decizia de reluare a mişcărilor revendicative a fost luată în această săptămână, când membrii Coaliţiei s-au întrunit şi au analizat acţiunile de până acum şi ceea s-a obţinut în urma lor. La finalul întâlnirii s-a hotărât că negocierile trebuie să continue, la fel şi protestele care nu vor fi oprite până cândpromisiunile obţinute în urma acţiunilor de până acum nu se vor concretiza.
Coaliţia a dat Guvernului un ultimatum, cerând ca până la 1 noiembrie să fie promulgate actele normative promise, în caz contrar ameninţând cu grevă şi demisii în bloc.
Angajaţii din Sănătate îşi doresc un sistem centrat pe pacient, în care profesionalismul să fie respectat
Angajaţii din Sănătate spun că, deşi la nivel declarativ le-au fost admise o parte din revendicări, promisiunile trebuie să se concretizeze în acte normative care să fie şi promulgate, nu doar discutate.
Dr. Irina Badrajan a informat că, din data de 14 octombrie, cadrele sanitare vor purta la serviciu cocarde tricolore în semn de „continuare a protestelor şi de solidaritate în privinţa revendicărilor”. Ea a spus că urmează şi alte acţiuni, cum ar fi un marş organizat la Bucureşti, la începutul lunii noiembrie, la care sunt aşteptaţi să participe 2.000 de membri ai Coaliţiei din toată ţara. „Dorinţa cadrelor sanitare este ca lucrurile să se rezolve paşnic, să nu se ajungă la măsuri extreme, cum a ar fi greva”, a spus Irina Badrajan, dând asigurări că prin acţiunile lor angajaţii din Sănătate îşi propun să creeze un sistem centrat pe pacient, în care profesionalismul să fie repectat.
Revendicări comune şi specifice fiecărei organizaţii profesionale în parte
Din Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate fac parte Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Dentişti, Colegiul Psihologilor, Colegiul Farmaciştilor, Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi Chimiştilor, Camera Federativă a Medicilor, Federaţia Sanitas (care reprezintă cadrele medii – infirmiere, asistente medicale, personal auxiliar medical), Societatea Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri, Asociaţia Medicilor Rezidenţi şi, mai nou,Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali Generalişti şi Asociaţia Serviciilor de Ambulanţă din România.
Revendicările comune ale organizaţiilor profesionale care au spus „da” Coaliţiei sunt alocarea a minim 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat şi o lege a salarizării specifice sistemului de sănătate. Tot de comun acord, cadrele sanitare mai cer „apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesională de către autorităţi”, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea de servicii de calitate şi consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din sănătate cu privire la orice măsură care poate afecta funcţionarea sistemului sanitar. În plus, fiecare structură din Coaliţie are o serie de revendicări specifice.