Numărul sucevenilor cu boală Lyme, o afecțiune gravă transmisă de căpușe, a ajuns la 20. Așa arată o statistică a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, întocmită pentru perioada ianuarie-septembrie 2013 și în care se precizează că ultimele îmbolnăviri au fost semnalate în luna august, la cinci persoane.
Astfel, potrivit datelor centralizate de această instituție, în primele nouă luni ale anului, în județ s-au înregistrat 20 de cazuri de boală Lyme, din care patru în mai, unul în iunie, zece în iulie și cinci în august, pacienții fiind adulți și copii, atât de la țară cât și de la oraș. Specialiștii în sănătate publică vorbesc despre un număr record de pacienți cu boală Lyme, în condițiile în care în 2012 numărul sucevenilor cu această afecțiune transmisă de căpușe a fost de 17, în 2011 de 16, iar în 2010 de patru.
De altfel, în acest an medicii s-au confruntat cu o avalanşă de persoane care au căzut victime insectelor parazite. Zilnic, zeci de persoane au ajuns la serviciile de urgență din cadrul spitalelor sucevene, situația fiind una fără precedent în județ, potrivit datelor centralizate de aceste unități sanitare. Investigațiile ulterioare au confirmat prezența bolii Lyme, transmisă de căpușe, în 20 de situații.
Boala Lyme mai este supranumită şi „boala cu o mie de feţe”, din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează simptomele altor boli. Reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici şi multitudinea de manifestări, iar cu cât boala este tratată mai repede, imediat după muşcătura de căpuşă, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. În caz contrar, se poate ajunge la o afecţiune cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice şi neurologice. În cazurile complicate, tratamentul poate dura şi ani de zile.