Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 212 (5419)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9749 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Protocol

Lucrătorii din Sănătate şi-au întocmit lista de revendicări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Angajaţii din sistemul sanitar sucevean au finalizat lista de revendicări comune şi specifice fiecărei categorii de personal în parte. Coaliţia locală a profesioniştilor din sănătate întrunită în această săptămână a încheiat un protocol ce urmează a fi înaintat Prefecturii Suceava până în data de 13 septembrie. Conform actului semnat de toate organizaţiile membre ale Coaliţiei profesioniştilor din sistemul sanitar sucevean, revendicările comune cuprind acordarea a minim 6% din PIB, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat şi o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate.

Alte doleanţe comune vizează apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor din sănătate de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, dar şi consultarea reală a Coaliţiei cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

 

Medicii doresc să fie excluşi din categoria de bugetari

Pe lângă revendicările comune, Colegiul Medicilor din România le cere guvernanţilor să-i excludă pe medici din categoria de bugetari, dată fiind practica independentă şi autonomă a acestora, şi să se precizeze în mod expres faptul că medicul nu este funcţionar public şi nici echivalent al acestuia. Totodată, se doreşte o majorare a veniturilor medicilor astfel încât, în timp, venitul minim al unui medic rezident să fie echivalent cu trei salarii medii pe economie şi să constituie baza pentru calcularea veniturilor pentru medicii specialişti şi primari. Alte doleanţe se referă la asigurarea de condiţii de muncă decente pentru medici, necondiţionarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România de încheierea asigurării de malpraxis, renunţarea la blamarea medicilor şi respect din partea decidenţilor. Reducerea birocraţiei şi simplificarea documentelor medicale în relaţia medic-pacient se numără şi ele printre revendicările specifice.

Prin protocolul semnat în această săptămână, Colegiul Medicilor Dentişti a anunţat că doreşte în principal reluarea decontării serviciilor de asistenţă medicală stomatologică furnizate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate şi finanţarea corespunzătoare a acestor servicii (cel puţin 2% din fondul destinat serviciilor medicale). O revendicare importantă vizează şi acordarea titlului de calificare de „doctor-medic” stomatolog/dentist pentru absolvenţii facultăţilor de medicină dentară şi adaptarea cadrului legislativ existent privind organizarea Colegiului Medicilor Dentişti din România conform cerinţelor corpului profesional. Dentiştii mai cer o serie de modificări legislative care să înlăture discriminările existente în prezent între specialiştii români şi cei din alte state europene care prestează servicii temporar ocazionale pe teritoriul ţării noastre, precum şi refacerea şi sprijinirea reţelei şcolare/studenţeşti de cabinet de medicină dentară prin alocarea de personal, resurse şi investiţii adecvate.

 

Farmaciştii din spitale vor salarii similare cu cele ale unui şef de secţie

Prin acelaşi protocol, Colegiul Psihologilor din România le cere decidenţilor, printre altele, să modifice legislaţia în sistemul de sănătate astfel încât să fie recunoscute treptele de specialitate la încadrare şi să majoreze numărul de psihologi în spital.

Şi Colegiul Farmaciştilor din România vine cu o listă proprie de revendicări, prima dintre acestea vizând majorarea veniturilor farmaciştilor care lucrează în spitale la nivelul salariului unui şef de secţie, în condiţiile în care farmacia ar fi o secţie a spitalului.

Lista cu revendicări mai cuprinde majorarea termenului de plată al TVA-ului la farmaciile cu cifră de afaceri sub 500.000 euro de la 90 de zile la 180 zile, necondiţionarea calităţii de membru al Colegiului Farmaciştilor din România de încheierea poliţei de malpraxis şi interzicerea prin lege a publicităţii la farmacii şi a vânzării online de medicamente.

La rândul lor, biochimiştii, biologii şi chimiştii vin cu câteva revendicări. Pe lângă operarea unor modificări în legislaţie, ei  solicită  Guvernului să le acorde dreptul legal de a efectua gărzi în laboratoarele de analize medicale şi să le asigure o grilă de salarizare adecvată pregătirii şi specializării.

În ceea ce priveşte doleanţele Federaţiei Sanitas din România, acestea se referă îndeosebi la asigurarea finanţării sistemului sanitar pentru trimestrul IV al anului în curs şi acordarea integrală a drepturilor salariale. Menţinerea sistemului actual de organizare a spitalelor pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi în regim public şi creşterea veniturilor salariale pentru toate categoriile de personal sanitar, începând cu 1 ianuarie 2014, sunt alte doleanţe.

Restul punctelor din listă fac referire la respectarea normativelor de personal şi elaborarea regulamentelor de sporuri, aplicarea principiilor şi coeficienţilor de ierarhizare privind clasele de salarizare conform Legii nr. 284/2010, negocierea şi semnarea contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului de sănătate, negocierea şi semnarea contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului de asistenţă socială.

 

Rezidenţii vor salarii duble şi recunoaşterea pregătirii profesionale dobândite în străinătate în cazul în care se întorc în România

La rândul ei, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România a semnat pentru mărirea urgentă a salariilor rezidenţilor la două-trei salarii medii pe economie (în prezent salariul mediu este de aproximativ 2.100 lei brut). Această organizaţie a mai cerut ca orele de gardă suplimentară să fie plătite la acelaşi nivel cu orele de gardă efectuate pentru acoperirea lunară a normei de lucru (140 ore). De asemenea, au fost solicitate „o reevaluare a grilelor din sistemul de sănătate şi creşterea coeficienţilor, comparativ cu alte profesii, aşa cum sunt raporturile dintre acestea în Uniunea Europeană şi statele civilizate”.

În acelaşi context, Societatea Medicilor din Colectivitățile de Copii şi Tineri le cere guvernanţilor să găsească soluţii prin care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să nu le mai încalce medicilor şcolari drepturile profesionale.

Această organizaţie mai doreşte ca medicul şcolar să poată emite tuturor elevilor şi studenţilor biletul de trimitere în regim special pentru clinic şi paraclinic minimal (exudat faringian, titru ASLO, examen de scaun, hemoleucogramă, examen de urină), considerând că numai astfel pot fi respectate drepturile copiilor şi tinerilor la asistenţă medicală nediscriminatorie, iar medicii şcolari îşi pot îndeplini normal atribuţiile de serviciu prevăzute de lege.

De asemenea, se doreşte o legislaţie prin care unităţile angajatoare ale personalului medical din unităţile de învăţământ să fie unităţi sanitare publice sau furnizori autorizaţi de servicii de sănătate de tip asistenţă medicală primară, astfel încât „activitatea medicală din grădiniţe, şcoli şi universităţi să se desfăşoare corespunzător”. Înfiinţarea Comisiei consultative de medicină şcolară la nivelul Ministerului Sănătăţii, asigurarea rapidă a cadrului legislativ pentru punerea în practică a ordinului privind normarea personalului medico-sanitar din unităţile de învăţământ - pentru rezolvarea, cel puţin parţială, a deficitului de personal din reţeaua de medicină şcolară - sunt ultimele revendicări.

Protocolul Coaliţiei este completat de Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România, care a semnat pentru dublarea salariilor medicilor, plata gărzilor efectuate de medicii rezidenţi incluşi în linia de gardă a secţiei respective, revizuirea curriculei de pregătire în rezidenţiat astfel încât aceasta să fie în concordanţă de cel puţin 90 % cu reglementările similare din Uniunea Europeană. Stabilirea unei metodologii clare de recunoaştere şi echivalare a pregătirii efectuate într-un alt stat al Uniunii Europene pentru rezidenţii care se întorc în România, precum şi posibilitatea efectuării pregătirii în spitale acreditate de către Ministerul Sănătăţii aflate în afara centrelor universitare sunt revendicările care au încheiat lista asociaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrătorii din Sănătate şi-au întocmit lista de revendicări.
 Vizualizări articol: 1253 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Lucrătorii din Sănătate şi-au întocmit lista de revendicări1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei