Numărul sucevenilor muşcaţi de câinii vagabonzi de pe străzile oraşului a crescut considerabil. Numai de la începutul anului aproape 600 de persoane atacate de patrupedele agresive au ajuns la Urgenţele Spitalului Judeţean Suceava. O statistică prezentată ieri de purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Tiberius Brădăţan, arată că din ianuarie şi până în prezent 575 de oameni au solicitat îngrijiri medicale după ce au căzut victime maidanezilor. Sucevenii muşcaţi de câinii fără stăpân sunt de toate vârstele, de la copii până la bătrâni, şi au necesitat vaccinare antitetanică şi antirabică.
Aceleaşi evidenţe întocmite de Spitalul Judeţean menţionează că de la an la an tot mai multe persoane cad victime comunitarilor. „Faţă de 2010, numărul pacienţilor muşcaţi de câinii vagabonzi s-a dublat”, a precizat dr. Tiberius Brădăţan.
Trecând peste suferinţa sutelor de oameni care an de an se aleg cu diverse răni provocate de maidanezi, nu trebuie uitată nici problema costurilor pe care le presupune tratamentul acestor persoane. Sumele cheltuite de stat cu vaccinarea antirabică şi antitetanică a sucevenilor atacaţi de câinii fără stăpân nu sunt deloc de neglijat. Numai pentru o singură persoană muşcată de un câine comunitar tratamentul depăşeşte o sută de euro, arată situaţiile întocmite de Spitalul Judeţean.
„În ciuda presiunilor făcute de asociaţiile de protecţie a animalelor, sunt hotărât să mergem mai departe”
Problema câinilor vagabonzi de pe străzile Sucevei dă bătăi de cap municipalităţii de ani şi ani de zile. Deşi la un moment dat s-a pus problema eutanasierii acestora, dacă aceasta este voinţa populaţiei, referendumul făcut prin intermediul chestionarelor distribuite de asociaţiile de proprietari a avut ca rezultat faptul că sucevenii doresc să fie luaţi câinii de pe străzi, dar nu omorâţi, ci duşi la adăpostul de animale.
Drept urmare, a mai fost construit un nou adăpost, care a costat 300.000 de lei, pentru că vechiul adăpost era deja plin. Chiar şi aşa, ar mai fi nevoie de încă unul, pentru a putea duce acolo toţi câinii de pe străzi, dacă s-ar reuşi prinderea acestora în totalitate.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, ia în calcul şi varianta eutanasierii câinilor fără stăpân, dacă aceasta va fi permisă de lege.
„Trebuie ruptă mâţa, cum se spune în popor. Tot ne învârtim în jurul cozii, deşi la Suceava s-au mai făcut nişte paşi, prin amenajarea celor două adăposturi. Vom continua să strângem câinii de pe străzi pentru că ei reprezintă un pericol pentru populaţie. În ciuda presiunilor făcute de asociaţiile de protecţie a animalelor, sunt hotărât să mergem mai departe, pentru că atunci când se întâmplă tragedii precum cea de la Bucureşti, nimeni nu-şi mai asumă răspunderea”, a spus Lungu, care a precizat că acum se pune în aplicare dorinţa populaţiei, exprimată prin chestionarele completate în urmă cu câţiva ani.
Acesta a precizat că, teoretic, este bună şi strategia de gestionare unitară a câinilor din localităţile limitrofe Sucevei, de unde vin majoritatea câinilor de pe străzi, prin sterilizarea câinilor de curte, numai că principala piedică este faptul că oamenii nu le permit accesul în curte celor care se ocupă de această problemă.
„Facem eforturi, dar nu mi-am închipuit că poate fi atât de greu. În Suceava sunt vreo 3.000 de câini, cu tot cu ce avem în adăpost, facem tot posibilul să-i adunăm pe toţi, dar oamenii reclamă că apar alţii în locul celor strânşi”.
Edilul sucevean nu a vrut să comenteze în nici un fel declaraţiile preşedintelui Trăian Băsescu vizavi de eutansierea câinilor fără stăpân, dar spune că gestionarea acestei probleme ar trebui să ia modelul ţărilor occidentale.
„Nu inventăm noi roata. Trebuie să facem ce fac cei din ţările civilizate”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, care a precizat că în majoritatea ţărilor europene eutansierea se face la şapte zile după prinderea câinilor care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi.
„În Franţa am văzut cum funcţionează acest sistem, în care chiar şi câinii ai căror stăpâni au decedat erau eutanasiaţi în termen de şapte zile, dacă nu venea nimeni să-i adopte”, a completat Ion Lungu.
Luni seara, după tragedia petrecută la Bucureşti, unde un copil de patru ani a murit sfîşiat de sute de muşcături de câini, preşedintele Trăian Băsescu a făcut apel la Guvern să „emită o ordonanţă de urgenţă prin care să stabilească un termen scurt sau rezonabil în care iubitorii de câini să ia câinii maidanezi acasă, să-i ţină în ţarcul lor, după care cei care nu au fost adoptaţi de iubitorii de câini să fie imediat eutanasiaţi”.
Şeful statului a mai spus că metoda castrării este e o soluţie pe termen lung, care, „din 2004, s-a dovedit că nu dă rezultate”.
„Oamenii trebuie să se simtă în siguranţă în parcuri, nu trebuie să mai aşteptăm să mai moară un copil, să mai moară un om sfâşiat de câini, ca să luăm această măsură”, a mai spus şeful statului.