Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a acceptat dosarele de autorizare sanitară depuse de şase şcoli şi grădiniţe din judeţ în perioada ianuarie-iulie, acestea fiind şi singurele unităţi de învăţământ care au cerut eliberarea unui astfel de document în acest an. În urma analizei, inspectorii sanitari au constatat că sunt îndeplinite condiţiile minime de salubritate, motiv pentru care s-a dispus emiterea avizelor solicitate, a informat ieri conducerea DSP Suceava.
Potrivit responsabililor instituţiei, în 2013, au fost aprobate dosarele depuse de Şcoala Primară şi Grădiniţa cu Program Normal din Deia, Grădiniţa cu Program Prelungit din Marginea, Grădiniţa cu Program Normal din Capu Câmpului, Şcoala Gimnazială Vatra Moldoviţei şi Grădiniţa cu Program Normal Gălăneşti.
Opt avertismente, emise de inspectorii sanitari, la ultimul control care a vizat 103 unităţi de învăţământ
Alte cinci unităţi de învăţământ ar putea primi în zilele următoare avize sanitare, dacă vor demonstra că dispun de condiţii satisfăcătoare de salubritate.Este vorba de Şcoala Primară şi Grădiniţa cu Program Normal din Ilişeşti, Şcolile Gimnaziale din Horodniceni, Mihăieşti şi Berchişeşti.
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a anunţat ieri că de luna viitoare va demara controale în unităţile de învăţământ din judeţ, pentru a verifica în ce condiţii încep copiii noul an şcolar. La ora actuală, doar un sfert din totalul unităţilor de învăţământ dispun de autorizaţie sanitară, principalele neajunsuri din şcoli fiind legate de lipsa apei potabile curente şi de grupuri sanitare necorespunzătoare.
La ultimul control derulat de DSP Suceava, în luna iunie, în 103 unităţi de învăţământ din judeţ, inspectorii sanitari au depistat mai multe nereguli, ocazie cu care au fost emise opt avertismente.
Sute de elevi vin la şcoală cu apă de acasă şi nu au unde se spăla pe mâini
În judeţul Suceava funcţionează 811 unităţi de învăţământ, dintre care doar 216 sunt avizate sanitar. Principalele neajunsuri din şcoli sunt legate de lipsa apei potabile curente şi de grupuri sanitare necorespunzătoare. Situaţile întocmite anul trecut de Direcţia de Sănătate Publică arată dezastrul din sistemul educaţional sucevean: sute de elevi vin la şcoală cu apă de acasă şi nu au unde se spăla pe mâini. În situaţii greu de imaginat pentru perioada în care trăim sunt şi câteva mii de copii care învaţă în unităţi cu toalete insalubre sau săli de clasă lăsate în paragină.
Şcolile sunt deschise şi îşi primesc elevii la studii, cu toate că autorităţile sanitare nu le-au dat aviz de funcţionare. Aceste deficienţe nu reprezintă nici o noutate pentru responsabilii DSP, care le cunosc de ani de zile. Deşi nu vor elibera niciodată autzorizaţie sanitară, cel puţin atâta timp cât nu există apă potabilă şi canalizare, cei din conducerea instituţiei nu emit nici dispoziţie de închidere, explicând că nu vor să le restricţioneze copiilor accesul la educaţie.
Şcolile identificate de inspectorii sanitari cu probleme majore nu au primit la finele verificărilor decât cel mult un avertisment.