Trei persoane din judeţ au fost diagnosticate cu HIV/SIDA luna trecută, arată o statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, prezentată ieri de conducerea instituţiei, acestea fiind ultimele cazuri înregistrate în judeţ în acest an. Datele centralizate de specialiştii DSP arată că ultimii trei suceveni depistaţi cu teribila maladie sunt o femeie de 34 de ani, dintr-un sat din zona Fălticeni, un bărbat de 37 de ani, din Suceava, şi un bărbat de 41 de ani, din Rădăuţi. Aceleaşi statistici precizează că, în total, de la începutul anului, opt persoane din judeţ au fost diagnosticate cu HIV/SIDA. Astfel, în 2013, au mai aflat că suferă de teribila maladie o femeie de 37 de ani, dintr-un sat din zona Fălticeni, un bărbat de 57 de ani, din Dolhasca, şi trei bărbaţi de 40, 42 şi respectiv 60 de ani, din Suceava.
Dacă pentru opt oameni din judeţ anul 2013 a însemnat începutul suferinţei, pentru alţi trei anul în curs a însemnat sfârşitul acesteia.
Trei decese din cauza infecţiei cu HIV/SIDA, în 2013
Evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Suceava arată că, de la începutul lui 2013, trei persoane seropozitive au murit. Astfel, potrivit statisticilor, HIV, virusul imunodeficienţei dobândite care provoacă SIDA, a omorât în acest an o femeie din Vatra Dornei, în vârstă de 42 de ani, la care diagnosticul de boală a fost pus în 2011. Decesul s-a mai produs în 2013 la un bărbat de 47 de ani, din Suceava, care a fost depistat cu HIV/SIDA anul trecut. Virusul HIV a ucis în 2013 şi un tânăr de 23 de ani, tot din Suceava, depistat în 2001, şi care făcea parte din aşa-numita generaţie SIDA, adică aceea a copiilor infectaţi cu virusul imunodeficienţei dobândite la sfârşitul anilor '80 în urma transfuziilor de sânge.
Potrivit responsabililor DSP, cu o singură excepţie, cea a tânărului de 23 de ani, toţi pacienţii care în acest an au fost diagnosticaţi cu HIV/SIDA sau au murit din cauza acestei maladii s-au infectat pe cale sexuală. Cei mai mulţi dintre ei au contractat virusul în timp ce se aflau în străinătate la lucru şi au avut relaţii pasagere, neprotejate.
186 de seropozitivi, dintre care 159 sub tratament, în judeţ
La ora actuală, numărul seropozitivilor din judeţ este de 185, dintre care 159 urmează un tratament de specialitate, care este subvenţionat de stat, restul pacienţilor tratându-se în clinicile universitare Iaşi şi Cluj sau refuzând pur şi simplu terapia. De la 1 aprilie, banii pentru medicamentele de care au nevoie aceşti bolnavi nu se mai virează prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, ci prin Direcţia de Sănătate Publică.
Costurile lunare cu tratamentul celor 159 de pacienţi cu HIV/SIDA din judeţ se ridică la peste 564.000 de lei. Conducerea DSP Suceava a informat ieri că bugetul alocat pentru terapia seropozitivilor este suficient, dar cu toate acestea au existat sincope în aprovizionarea cu medicamente, şi asta din cauza firmelor distribuitoare, care nu au onorat la timp comenzile spitalelor.
Sucevenii care vor să afle dacă sunt sau nu infectaţi cu virusul ucigaş pot face un test gratuit, la Centrul de Consiliere şi Testare HIV/SIDA, care funcţionează la parterul clădirii DSP şi care de la 1 iulie a fost redeschis. În cazul în care rezultatul este pozitiv, probele se analizează din nou, de această dată la Bucureşti, la Institutul Naţional Cantacuzino, unde investigaţiile de laborator sunt mai complexe şi certifică diagnosticul. În judeţ, teste gratuite se fac şi la Centrul de Transfuzii, dar numai pentru persoanele care donează sânge, pentru celelalte testul făcându-se contra cost. În laboratoarele de analize medicale private, un test pentru HIV/SIDA se plăteşte cu 50 de lei.
Virusul HIV atacă şi distruge sistemul imunitar al organismului, deschizând calea unor infecţii oportuniste (acele infecţii pe care un sistem imunitar sănătos ar putea să le ţină sub control). De fapt acestea sunt cele care vor provoca deteriorarea iremediabilă a organismului, fiind responsabile de apariţia maladiei SIDA.