Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 185 (5392)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statistici

Peste 23.000 de suceveni sunt bolnavi de diabet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul sucevenilor care suferă de diabet zaharat creşte sensibil de la an la an. Aşa arată o statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, întocmită pentru luna iunie 2013, potrivit căreia numărul persoanelor din judeţ diagnosticate cu această maladie este de 23.302, în creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2012, când s-au înregistrat 22.066 cazuri.

Medicii suceveni spun că, în judeţ, numărul bolnavilor a crescut de circa trei ori mai mult începând cu 2007-2008, când s-a derulat programul de evaluare a stării de sănătate şi care a dus la descoperirea de noi pacienţi. La ora actuală, circa 30% dintre persoanele suferinde de diabet nu sunt diagnosticate, şi asta deoarece creşterea glicemiei „nu doare”, ceea ce face ca foarte mulţi pacienţi să fie depistaţi târziu, când afecţiunea este deja cronică. Pentru viitor, estimările specialiştilor în domeniu sunt sumbre, aceştia arătând că în 20 de ani numărul bolnavilor de diabet se va dubla din cauza stilului de viaţă sedentar combinat cu o alimentaţie bogată în calorii. În iunie 2013, un sucevean a decedat din cauza acestei maladii, arată statisticile DSP.

 

Când apare diabetul

Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină, care evoluează în timp afectând ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge. Boala se manifestă prin creşterea glicemiei şi apariţia zaharurilor în urină, iar simptomele pot debuta brusc la pacienţii cu vârsta mai mică de 40 de ani, şi care, de obicei, nu sunt obezi. La persoanele supraponderale simptomele apar gradat în a doua jumătate a vieţii.

Concret, diabetul zaharat este o boală în care organismul nu produce destulă insulină sau nu o foloseşte eficient, explică specialiştii, potrivit cărora cauzele diabetului zaharat sunt elucidate doar parţial. Astfel, pe de o parte, se ştie că apariţia ambelor tipuri de diabet este legată într-o oarecare măsură de factori ereditari, genetici. Pe de altă parte, factorii de mediu joacă şi ei un rol important.
Medicii spun că diabetul zaharat de tip 1 apare mai ales la copii şi tineri şi necesită întotdeauna tratament cu insulină, deoarece pancreasul nu o mai poate produce. Din acest motiv se mai numeşte şi diabet insulino-dependent. Diabetul zaharat de tip 2 apare de obicei la adulţii de vârsta mijlocie (40 de ani) sau mai târziu, mai cu seamă la persoane supraponderale. În acest caz, organismul continuă să producă insulină, dar aceasta nu îşi poate îndeplini rolul în mod normal. Acest al doilea tip de diabet nu necesită de regulă tratament cu insulină, fapt pentru care s-a şi numit diabet zaharat non-insulino-dependent.

Specialiştii adaugă că la o mare parte dintre bolnavi, boala diabetică duce în timp la aşa numitele complicaţii tardive. În timp ce unii diabetici nu ajung niciodată la astfel de complicaţii, alţii le dezvoltă devreme. În medie, complicaţiile tardive se manifestă la un interval de 15-20 de ani după apariţia hiperglicemiei manifeste. Unii pacienţi pot prezenta mai multe complicaţii simultan.

 

Care sunt complicaţiile bolii

Diabetul afectează întregul metabolism, iar lipsa unui tratament adecvat duce în timp la apariţia de complicaţii serioase, ca urmare a afectării vaselor de sânge de la nivelul inimii, creierului sau rinichilor. Diabetul netratat poate duce la orbire, suferinţe ale nervilor, ulcere la nivelul picioarelor etc., mai spun medicii. Astfel, la diabetici, ateroscleroza apare mai extinsă şi mai devreme decât la populaţia generală. Bolile cardiovasculare - cardiopatia ischemică, infarctul miocardic asimptomatic, accidentul vascular cerebral - au o frecvenţă crescută. Retiniopatia diabetică apare la aproximativ 85% dintre pacienţi şi este o cauză importantă a orbirii. Nefropatia diabetică este o boală care produce leziuni la nivelul vaselor sangvine ale rinichilor şi afectează aproximativ 35% dintre pacienţii cu diabet de tip 1. Această complicaţie duce deseori la invaliditate şi chiar la deces.

O complicaţie aparte a bolii diabetice o constituie ulcerele la nivelul picioarelor. Acestea sunt cauzate de distribuţia anormală a presiunii cauzate de neuropatia diabetică. Evoluţia infecţiilor la diabetici este în general mai gravă. Sunt întâlnite infecţii ale pielii, ale tractului urinar, ale aparatului respirator, infecţii fungice (candidoză) etc., subliniază medicii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 23.000 de suceveni sunt bolnavi de diabet.
 Vizualizări articol: 1110 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste 23.000 de suceveni sunt bolnavi de diabet5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei