Meningita acută virală provocată de enterovirusul care a făcut ravagii în vara anului trecut, în special în rândul copiilor, provocând o epidemie ce a numărat în total 380 de cazuri, s-a extins odată cu încălzirea vremii. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a contabilizat luna trecută nouă cazuri de boală, după ce în iunie au fost confirmate primele două îmbolnăviri, la o fetiţă de 6 ani, de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 9 „Prichindel” Burdujeni, şi la o fetiţă de 4 ani, de la Grădiniţa cu Program Normal Rîşca.
Ultimii pacienţi sunt o fetiţă de 10 ani, din Vicovu de Sus, elevă la Şcoala Generală nr. 1 Est din localitate, diagnosticată în data de 2 a lunii iulie, un băiat de 11 ani, din Suceava, elev la Şcoala Gimnazială Nr. 11 din municipiu, depistat în data de 15 a lunii, un băiat de 14 ani, din Plopeni, care învaţă la şcoala din sat şi care a fost diagnosticat cu meningită în data de 13 iulie.
Ceilalţi bolnavi sunt un băieţel de 4 ani, din municipiul Suceava, depistat în data de 11 iulie, o fetiţă de 8 ani, din municipiul Suceava, diagnosticată în data de 20 iulie, un băiat de 10 ani, din municipiul Suceava, elev la Şcoala Generală nr. 10, la care boala a fost confirmată în data de 22 iulie.
Recomandările medicilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor
Printre pacienţii cu meningită se mai regăsesc un băiat de 9 ani, din Moara Nica, elev la şcoala gimnazială din localitate, depistat în data de 27 iulie, o fetiţă de 4 ani, din municipiul Suceava, diagnosticată în data de 26 a lunii, şi un băiat de 11 ani, din Gura Humorului, elev la şcoală specială din localitate şi la care boala a fost confirmată în data de 30 iulie.
În cazul celor nouă copii depistaţi luna trecută cu meningită acută virală, boala a fost provocată de virusul Coxsackie B2, care a provocat şi epidemia de anul trecut.
Având în vedere creşterea numărului de îmbolnăviri, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a intensificat măsurile de prevenţie şi a recomandat populaţiei să acorde mai multă atenţie regulilor de igienă (virusul Coxsackie pătrunde în organism pe cale digestivă, se multiplică la locul porţii de intrare şi diseminează în organism). Toţi cei nouă minori bolnavi din iulie au fost internaţi în spital, iar evoluţia stării lor de sănătate este favorabilă în urma tratamentului administrat de medici, au adăugat reprezentanţi ai DSP.
Meningita este o boală deosebit de gravă, care afectează foiţa ce înveleşte creierul şi, dacă nu se intervine la timp, decesul poate surveni foarte uşor.