Colegiul Judeţean al Medicilor (CJM) Suceava a anunţat ieri suspendarea temporară a planului de acţiuni de protest preconizate a avea loc din această lună şi care ar putea merge până la grevă generală şi chiar demisii în bloc.
Secretarul acestei organizaţii profesionale, dr. Irina Badrajan, a informat ieri că medicii suceveni aşteaptă alături de colegii lor din ţară rectificarea bugetară din august pentru a decide dacă vor sista sau nu mişcările revendicative pe care le au în vedere încă din iunie. Medicii doresc o rectificare bugetară „pozitivă şi suficientă” pentru Sănătate, pentru a renunţa la măsurile care ar putea bloca total activitatea din sistemul sanitar.
Luna trecută, CJM a derulat un sondaj de opinie în rândul celor900 de medici suceveni, doctorii fiind chestionaţi în legătură cu eventuala lor participare la acţiunile de protest planificate a avea loc din luna august.
Răspunsurile medicilor, dacă sunt de acord sau nu cu greva generală ori demisiile în bloc, nu au fost făcute deocamdată publice de Colegiul Judeţean al Medicilor. Şi asta, cu toate că perioada de strângere a semnăturilor şi de centralizare a datelor a fost finalizată, conducerea CJM preferând în schimb să aştepte până când guvernanţii vor împărţi fondurile.
Eugen Nicolăescu: „Finanţarea Sănătăţii s-a dovedit a fi prioritară pentru Executivul USL”
Autorităţile sanitare de la nivel central par să fie mulţumite de cum se va face rectificarea bugetară din această lună, ceea ce înseamnă că planul de măsuri revendicative al medicilor ar putea fi anulat.
Într-un comunicat de presă transmis în data de 31 iulie, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, arată că „finanţarea Sănătăţii s-a dovedit a fi prioritară pentru Executivul USL”, sumele alocate la rectificarea bugetară aprobată pe 30 iulie 2013, în şedinţă de Guvern, fiind apreciate drept satisfăcătoare.
Astfel, potrivit comunicatului, 72 de milioane de lei reprezintă credite de angajament care vor putea asigura până la finalul anului 2013 funcţionarea programelor gestionate direct de Ministerul Sănătăţii (MS): HIV/SIDA, transplant şi programul de imunizare, respectiv achiziţionarea vaccinului pneumococic. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a obţinut alocarea a 90 de milioane de lei necesari pentru continuarea programului de reabilitare a maternităţilor. În total, Guvernul USL a alocat întregului sistem sanitar 1,07 miliarde de lei, fonduri care vor fi direcţionate în cea mai mare parte către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru plata medicamentelor şi a serviciilor medicale, subliniază MS.
„Prin această rectificare, Guvernul demonstrează încă o dată că doreşte să îşi ţină promisiunile faţă de cetăţeni şi să acţioneze cu responsabilitate. Ţin să mulţumesc pe această cale Guvernului şi, în primul rând, premierului României, Victor Ponta, pentru că a înţeles perfect situaţia dificilă în care se află sistemul sanitar şi necesitatea suplimentării fondurilor pentru ca pacienţii să nu mai aibă de suferit”, a declarat Eugen Nicolăescu.