Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 173 (5380)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pacienţi nemulțumiți

12 reclamaţii depuse la Colegiul Judeţean al Medicilor, de la începutul anului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

12 dosare în care au fost reclamaţi nu mai puţin de 14 medici au fost înregistrate de la începutul anului la Colegiul Judeţean al Medicilor (CJM) Suceava. Dintre acestea, trei au fost soluţionate, opt sunt în lucru, iar unul a fost retras de către reclamanţi, au informat reprezentanţii acestei organizaţii profesionale, potrivit cărora în toate cazurile în care cercetările au fost finalizate s-a stabilit că acuzaţiile erau nefondate.

Juristul CJM, Andreea Munteanu, a arătat ieri că într-un caz din acest an rudele unui pacient de 60 ani, din Suceava, sesizează că un medic radiolog nu a depistat o tumoră la nivelul bazinului. „Bolnavul suferea de cancer osos în fază terminală, care nu poate fi diagnosticat decât prin investigaţii de imagistică medicală superioare, computer tomograf sau rezonanţă magnetică. Pacientul a fost internat, iar atunci s-a stabilit şi diagnosticul. Soţia bolnavului a făcut sesizarea după decesul acestuia, însă după o lună a realizat că medicul radiolog nu avea nici o vină şi şi-a retras plângerea”, a arătat reprezentantul CJM.

 

Un student la Medicină, nemulţumit de profesionalismul specialiştilor din Reanimarea Spitalului Suceava

Un alt dosar din acest an i-a vizat pe doi medici de anestezie şi terapie intensivă din cadrul Spitalului Suceava, care sunt acuzaţi de fiul unei paciente, student în anul III la Facultatea de Medicină din Tg. Mureş, de faptul că nu au făcut toate demersurile pentru a salva viaţa mamei sale, în vârstă de 64 ani. Pacienta suferea de 12 ani de ciroză hepatică, iar în urmă cu şapte ani a făcut o hemoragie digestivă superioară. Era un caz grav, mai ales că femeia avea şi alte afecţiuni, spune Andreea Munteanu, cu precizarea că fiul i-a reclamat pe medicii care au îngrijit-o pentru că nu i-au pus respectivei o sondă în Reanimare. Studentul era nemulţumit şi de faptul că nu a fost întâmpinat de nici un medic atunci când a venit la spital să se intereseze de starea mamei sale.

“Doctorii reclamaţi susţin că nu au fost contactaţi de rudele femeii, iar însuşi fiul acesteia recunoaşte că nu a discutat decât cu asistenta şi infirmiera de serviciu despre situaţia pacientei. Mai mult, aparţinătorul a solicitat scutirea de autopsie, pe motiv că se cunoaşte cauza care a condus la deces, respectiv ciroza. Tot el a admis în cele din urmă că n-are nimic împotriva tratamentului administrat. A fost unul din cazurile care merg bine, însă la un moment dat se decompensează brusc”, au explicat reprezentanţii CJM Suceava.

 

Anchetat după ce n-a reuşit să-şi salveze de la moarte pacienta

Într-un alt caz, familia unei femei de 65 ani îl reclamă pe medicul internist de la spitalul din Vatra Dornei că n-a tratat-o corect pe pacientă, care ar fi murit din cauza sa. Potrivit anchetatorilor, bolnava a fost internată în unitatea sanitară 36 de ore, timp în care a evoluat bine, după care starea ei de sănătate s-a înrăutăţit brusc. „Din acel moment, pacienta a fost transferată de urgenţă la Spitalul Suceava, unde s-a intervenit chirurgical, însă n-a mai putut fi salvată. Femeia suferea de hernie înghinală înaltă cu eventraţie, urmare a unei colecistectomii efectuate în urmă cu mai mulţi ani”, a menţionat Andreea Munteanu.

De precizat că din analiza documentelor a reieşit că în toate cele trei cazuri menţionate doctorii nu s-au făcut vinovaţi de acuzaţiile ce li s-au adus, Colegiul Judeţean al Medicilor neluând nici o măsură împotriva lor.

Un alt dosar ajuns în acest an pe masa de lucru a responsabililor de la CJM Suceava este cel în care un medic ortoped de la Spitalul Suceava este acuzat de soţul unei femei de 70 ani de moartea acesteia. Septuagenara a suferit o dublă fractură de femur în urma unui accident casnic şi a fost internată în vederea efectuării unei operaţii. În cadrul intervenţiei, femeii i-au fost implantate tije de titan şi totul părea să fi decurs bine, însă după câteva zile a făcut un stop cardio-respirator în timp ce se afla la Reanimare.

 

Acuzaţii: Tânără de 28 ani, rămasă cu sechele pe viaţă după ultima naştere prin cezariană

O altă reclamaţie a fost făcută împotriva a doi medici ginecologi de la Spitalul Suceava, dr. Carmen Andrei şi dr. Gabriela Siniavschi, acuzaţi de moartea unui bebeluş în burta mamei, caz prezentat pe larg în Monitorul de Suceava. Părinţii copilului, Nicoleta Niga, de 25 de ani, şi Nicanor Solcan, de 23 ani, din comuna Fundu Moldovei, susţin că fiul lor s-a născut mort fiindcă medicii „au ţinut” prea mult copilul în pântecele mamei. Tânăra era însărcinată în luna a noua când a fost adusă de rude la Spitalul Suceava, în după-amiaza zilei de 24 aprilie, pentru că nu se simţea bine, decesul bebeluşului survenind a doua zi, când s-a practicat şi intervenţia de extragere a fătului mort. Potrivit familiei, bebeluşul cântărea 2,890 kg, iar rezultatele parţiale ale examenului anatomo-patologic au arătat că acesta nu ar fi suferit de malformaţii congenitale care să fi condus la deces.

Un alt dosar vizează tot un medic ginecolog de la Spitalul Suceava, reclamat pentru o eroare pe care ar fi comis-o în urmă cu doi ani, când i-ar fi provocat unei femei aflate la a patra cezariană în decurs de şase ani o serie de complicaţii grave. Pacienta, în vârstă de 28 ani, din Suceava susţine că a rămas cu sechele pe viaţă după ultima naştere, în toamna anului 2011, din cauza neprofesionalismului medicului care s-a ocupat de ea.

 

A făcut şoc anafilactic şi a murit după ce i s-a administrat un calmant

În 2013, o altă sesizare a fost făcută împotriva unui medic urgentist de la Spitalul Suceava, unde un bărbat de 62 de ani, din localitate, a făcut şoc anafilactic şi a murit după ce i s-a administrat un banal Algifen. Rudele pacientului decedat îl acuză pe doctor de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu, arătând că victima, George Bumbu, care a ajuns la spital în dimineaţa zilei de 26 mai, din cauza unor probleme urologice minore, nu ar fi fost suficient monitorizată, deşi l-ar fi informat pe medic asupra alergiei pe care o are la calmante. Pacientul acuza dureri la un testicul după ce în data de 3 aprilie fusese operat de o afecţiune benignă a prostatei în secţia de Urologie a aceleiaşi unităţi sanitare. La Urgenţe, unde a ajuns pe picioarele lui, bărbatului i s-a administrat un Algifen, iar la scurt timp după injectarea calmantului pacientul a intrat în şoc anafilactic, apoi în stop cardio-respirator. Deşi a fost resuscitat, George Bumbu a rămas inconştient, decedând câteva ore mai târziu, în Reanimarea Spitalului Suceava. Şi acest caz a fost relatat în Monitorul de Suceava.

Într-un alt dosar analizat de CJM în acest an este vorba de un pacient de 42 ani, cu tulburări mintale, care-şi reclamă psihiatrul că a refuzat să-l trateze cu produse naturiste, aşa cum i-a cerut, preferând să-l intoxice cu medicamente nocive pentru sănătate, din cauza multiplelor efecte adverse. „Pacientul a susţinut că înainte de tratament putea să vorbească foarte tare şi mult, însă din cauza medicaţiei a început să i se umfle limba şi să aibă dificultăţi de vorbire”, a explicat Andreea Munteanu, cu precizarea că medicul reclamat este din Suceava.

 

Crede că şi-a pierdut vederea la un ochi fiindcă oftalmologul i-a greşit tratamentul

Un alt dosar a fost înaintat de un tânăr de 25 ani, de etnie romă, victimă a unei agresiuni, pe numele a doi medici. Pacientul arată în sesizarea sa că medicul chirurg care l-a avut în grijă nu l-a investigat şi nici nu l-a tratat corect, tânărul susţinându-şi afirmaţiile cu o serie de documente întocmite de specialiştii din Iaşi din care reiese că diagnosticul în cazul său ar fi fost altul decât cel stabilit de doctorul sucevean. Tânărul s-a plâns şi de neprofesionalismul medicului legist din Suceava, care în viziunea sa l-a defavorizat atunci când l-a examinat şi i-a acordat mai puţine zile de îngrijiri medicale decât era necesar.

În 2013, o reclamaţie a mai fost făcută împotriva unui medic oftalmolog de la Spitalul Suceava, pacienta pe care acesta o trata de mai mulţi ani plângându-se la CJM că şi-a pierdut vederea la un ochi din cauza incompetenţei de care a dat dovadă cadrul medical. Reclamanta, în vârstă de 67 ani, a suferit nişte complicaţii după ultimul tratament aplicat de medic, despre care a afirmat că ar fi fost greşit, după ce a cerut şi opinia unor specialişti din centrul universitar Iaşi.

O altă sesizare a fost înaintată de un bărbat de 87 ani pe numele unui ORL-ist de la Spitalul Suceava, octogenarul fiind revoltat de faptul că în urma unei tamponări nazale a rămas practic fără nas. „Pacientul a suportat în trecut câteva intervenţii chirurgicale la nas. El a lucrat toată viaţa într-un mediu toxic şi de aici ar fi apărut şi problemele. Se suspectează o necroză a foselor nazale, care să fi condus la situaţia în care se află pacientul actualmente”, a punctat jurisitul CJM Suceava.

De menţionat că în toate aceste opt cazuri, comisia care studiat dosarele nu s-a pronunţat încă, anchetele fiind în curs de finalizare.

 

25 de reclamaţii şi un singur vinovat, în 2012

În cursul anului trecut, 25 de sesizări au stat în atenţia Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava, în majoritatea cazurilor constatându-se că n-a fost vorba de erori medicale. Concret, comisia de anchetă a dispus o singură sancţiune, respectiv o mustrare, care a fost contestată de medic la forul superior de la Bucureşti, şi a dat patru atenţionări, ceea ce înseamnă că medicilor în cauză li s-a pus în vedere să fie mai atenţi la comportamentul pe care-l adoptă şi la activitatea pe care o desfăşoară. Două dintre reclamaţiile făcute în 2012 împotriva unor doctori au fost ulterior retrase.

În 2011, CJM a analizat 17 dosare care făceau referire la comportamentul neprofesional al unor doctori, cercetările lăsându-se cu cinci atenţionări şi o mustrare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 12 reclamaţii depuse la Colegiul Judeţean al Medicilor, de la începutul anului.
 Vizualizări articol: 1205 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
12 reclamaţii depuse la Colegiul Judeţean al Medicilor, de la începutul anului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei