Nu mai puţin de 15 persoane au ajuns luna trecută la spital din cauza unor intoxicaţii alimentare cu Salmonella, cifra fiind îngrijorătoare, spun specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dacă avem în vedere că anul trecut, în aceeaşi perioadă, s-au consemnat doar două cazuri. Medicii apreciază că numărul îmbolnăvirilor va creşte şi mai mult în perioada următoare, când sunt aşteptate temperaturi mai ridicate.
În acest an, în judeţ s-au mai înregistrat şase îmbolnăviri, patru în luna mai (la o fetiţă de 1 an şi un bărbat de 33 de ani din zona Suceava, şi la o femeie de 69 de ani şi o adolescentă de 11 ani din zona Câmpulung Moldovenesc), iar două în aprilie (la o femeie de 45 de ani şi un bărbat de 75 de ani din zona Rădăuţi), precizează specialiştii DSP.
„Nu au fost focare de boală, ci doar cazuri izolate”
În toate cele 21 de cazuri din 2013 a fost vorba de forme uşoare de boală, însă ancheta epidemiologică declanşată de DSP nu a putut stabili sursa îmbolnăvirilor.
„Nu au fost focare de boală, ci doar cazuri izolate. Surprinzător este faptul că din cele 15 persoane diagnosticate cu salmoneloză în luna iunie patru au fost copii sub vârsta de 2 ani. Acest lucru denotă deficienţe de igienă, iar vina este clar a părinţilor. Fie le-au dat alimente nesigure, cum ar fi fructe şi legume nespălate, fie nu i-au spălat cum trebuie pe mâini sau nu au respectat alte reguli de igienă”, au precizat responsabilii instituţiei, care atrag atenţia că infecţiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau apă infectată.
33 de îmbolnăviri cu Salmonella, în 2012
Toxiinfecţia alimentară cu Salmonella se manifestă prin febră, greţuri, vărsături, diaree, dureri musculare şi în epigastru, frisoane. Perioada de incubaţie variază între şase ore şi două zile, în funcţie de rezistenţa organismului. Persoanele cele mai expuse la contaminarea cu această bacterie sunt cele cu sistemul imunitar slăbit, copiii şi vârstnicii. De obicei, simptomele de salmoneloză dispar de la sine, însă există şi cazuri în care pot apărea complicaţii. În cazurile în care diareea tinde să fie severă, pacientul necesită spitalizare. Una dintre complicaţiile infecţiei cu Salmonella este dezvoltarea sindromului Reiter, care poate duce în timp la apariţia artritei cronice.
Infecţia cu Salmonella se transmite pe cale fecal-orală prin mâini nespălate, igienă deficitară a locului de gătit, fructe şi legume nespălate, alimente şi apă contaminate. Majoritatea produselor contaminate arată şi miros normal.
În 2012, în judeţ s-au înregistrat 33 de cazuri de salmoneloză, faţă de 25 în 2011.
(21 iul 2013, 14:52:48