Cardurile naţionale de sănătate vor fi obligatorii, însă medicii de familie refuză să se ocupe de inscripţionarea şi distribuirea lor. Motivele doctorilor sunt legate de scurtarea timpului pentru consultaţie, dar şi de banii pe care trebuie să-i aloce pentru achiziţionarea echipamentelor de editare a datelor medicale de pe carduri, aproximativ 1.000 de euro pe cabinet.
Medicii de familie au declarat război Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), anunţând că sunt decişi să nu inscripţioneze şi să distribuie aceste documente după introducerea lor în sistem.
Irina Badrajan, medic de familie şi secretar al Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava, s-a arătat surprinsă de declarația recentăa președintelui CNAS, Cristian Bușoi, conform căreia medicii de familie vor împărţi aceste carduri pacienţilor, deşi la ultima întâlnire doctorii au fost fermi şi i-au spus răspicat că nu sunt de acord cu acest lucru.
Cardul de sănătate este proiectul CNAS, nu al medicilor de familie
“Suntem surprinși de declarația președintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, fiindcă nu s-a semnat nimic cu această instituţieîn legătură cu distribuirea cardurilor. Considerăm că distribuirea cardurilor esteo problemă administrativă, care nu ne privește, şi ne menţinem poziţia. Pe de altă parte, noi suntem de părere că inscripționarea carduriloreste inutilă, deoarece va intraîn vigoare dosarul electronic de sănătate, care va cuprinde toate aceste date”, a declarat, ieri, Irina Badrajan.
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) și-au susținut punctul de vedere într-un comunicat de presă transmis ieri, exprimându-şi surprinderea cu privire la sarcinile pe care CNAS dorește să le traseze medicilor de familie în ceea ce priveştedistribuirea și editarea datelor medicale de pe acestea.
“Distribuirea cardului, editarea datelor pe card și achiziția cititoarelor de card trebuie să fie finalizate de CNAS. Cardul de sănătate este proiectul acestei instituții, nu al medicilor de familie. Editarea datelor pe card este consumatoare de timp, reducând și mai mult perioada alocată consultației medicale, activității medicale efective, în detrimentul pacientului. În plus, au de suferit calitatea actului medical și relația medic-pacient.Cardul de sănătate trebuie să fie distribuit de asigurător către asigurat, el constituind o legătură directă între aceștia, care nu poate include terți. În nici o țară unde se folosesc cardurile de sănătate, acestea nu au fost distribuite de medici!”, se arată în comunicat.
„Medicul trebuie să rămână medic și nu are ce căuta ca intermediar în relația dintre asigurător și asiguratul său”
SNMF şi FNPMF atrag atenția că, “alterată constant, deliberat și profund în ultimii ani, mai ales din cauza birocrației din sistem”, relația medic-pacient “nu mai suportă degradare”. „Medicul trebuie să rămână medic și nu are ce căuta ca intermediar în relația dintre asigurător și asiguratul său”, susţin reprezentanţii medicilor de familie, care afirmă că cititoarele decarduri nu pot fi cumpărate de medicii de familie, ci de CNAS, printr-o licitație națională, urmând să le fie date doctorilor în folosință printr-un contract de comodat.
Preşedintele CNAS, Cristian Bușoi, a anunțat că, de la anul, cărțile de identitate vor cuprinde și date medicale, astfel că cei care din 2014 îşi vor realiza cărţi de identitate noi nu vor mai avea nevoie şi de un card separat de sănătate. Vor fi distribuite, în schimb, carduri de sănătate pentru cei care nu au nevoie să-şi schimbe cartea de identitate.
(18 iul 2013, 12:00:09
inainte cind mergeai la medic , erai consultat,primeai reteta si ai incheiat.....acuma, stai ore intregi pt. citeva minute de consult, medicii mai mult au de completat fise,formulare,statistici, etc.......iar noi, staaaam si asteptam ca prostii pe hol...
bine fac medicii ca nu se implica, nu e treaba lor sa distribuie carduri si cei de la CAS ce fac? si acolo este un loc unde stau claie peste gramada solicitantii.....
cred ca, aceste institutii intermediare gen ACET, CAS....si care or mai fi, trebuie urgent desfiintate......mai mult incurca decit ajuta..