Anunţata restructurare a aparatului birocratic din Direcţiile de Sănătate Publică, care reprezintă una dintre soluţiile ministerului de resort de a reduce cheltuielile din sistem, va deveni până la finele lunii realitate. Directorul DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei, a informat că acţiunea de reducere a numărului de posturi la nivelul funcţionarilor din domeniul sanitar presupune trei variante de reorganizare, cea de 4%, pe care o prevede legea, de 10% şi de 15%, şi a fost deja demarată. Medicul a arătat că la nivelul instituţiei a fost finalizat un proiect de restructurare ce cuprinde toate cele trei variante de reorganizare, urmând ca până în 29 iulie ministerul de resort să decidă care dintre acestea va fi aplicată la nivelul judeţului.
Dr. Ludovic Abiţei a explicat că Direcţia de Sănătate Publică Suceava trebuie să funcţioneze după o nouă organigramă, cu un număr de posturi mai mic decât era admis până acum. Astfel, ca urmare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 77/2013, privind desfiinţarea posturilor vacante din sistemul bugetar, instituţia a redus schema de funcţionare cu 17,5 posturi.
Câte posturi din cadrul DDSP Suceava ar trebui să dispară
În aceste condiţii, DSP Suceava se înregistrează cu 130 de posturi, situându-se totuşi, în continuare, printre primele cinci judeţe din ţară cu un număr mare de personal, după Bucureşti, Dolj, Constanţa, Iaşi şi Cluj.
Dr. Ludovic Abiţei a declarat că în cazul în care la cele 130 de posturi rămase se va aplica procentul minim de restructurare, de 4%, vor dispărea cinci posturi din cadrul DSP Suceava, însă activitatea instituţiei nu va fi deloc afectată. Dacă reducerea va fi de 10%, numărul posturilor la care se va renunţa va fi de 13, ceea ce ar presupune o funcţionare la limită. Însă, în cazul în care procentul de reducere agreat de ministerul de resort va fi maxim, de 15%, situaţia va fi disperată, deoarece vor dispărea 20 de posturi din cadrul DSP Suceava. Acest lucru va conduce implicit la o restrângere drastică a activităţii, care s-ar putea reflecta în desfiinţarea punctelor de lucru din teritoriu, respectiv Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi vama Siret.
Angajaţi obligaţi să facă zilnic naveta, dacă vor să-şi păstreze serviciul
Introducerea unei măsuri atât de drastice ar lăsa Direcţia de Sănătate Publică fără reprezentanţi în teritoriu care să se ocupe de activităţi importante cum ar fi cea de inspecţie sanitară sau supraveghere epidemiologică, având în vedere că punctul de lucru din Fălticeni a fost închis în această lună, din cauza dotării proaste cu aparatură, ca urmare a lipsei de fonduri din sistem.
O eventuală desfiinţare a tuturor punctelor de lucru ale DSP Suceava ar obliga zece oameni de la Vatra Dornei, şapte de la Câmpulung Moldovenesc, 16 de la Rădăuţi şi patru din vama Siret să se alăture celorlalţi 11 angajaţi de la Fălticeni şi să vină să lucreze la Suceava, făcând zi de zi naveta.
„Principala mea preocupare o reprezintă salariaţii, să nu-i las pe drumuri pentru că sunt oameni la o vârstă la care nu îşi mai găsesc uşor un loc de muncă. Pe de altă parte, este nevoie de personal, fiindcă şi atribuţiile instituţiei s-au înmulţit în ultima perioadă. Din aceste motive am analizat foarte atent modul în care se pot face restructurările avute în vedere de ministerul de resort”, a punctat dr. Ludovic Abiţei.
(11 iul 2013, 12:29:28
bah, Abiţei ăsta are contract pe viaţă ???
îmi strâng puternic ochii, nu vreau să văd !
să-şi restructureze,mai întâi, a sa musteaţă
remuneraţi la nivelul smâcului (o parte dintre ei)
se simt ameninţaţi ( păi nu ?! doar.. cine pleacă ? )
parcă văd c-or să rămână un stol de derbedei
care, nici unu' dintre ei, spre veterinar nu se-apleacă
Abiţei, fără culoare lingvistică, ne va informa :
gata, am restructurat , sunt directore ăl mai tare
şi-ntr-o variantă băsist-liberală se va transforma
căci ( nu-i aşa ) a luat parte la RESTRUCTURARE