Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unitatea care ar trebui să trateze cele mai deosebite cazuri, nu dispune de nici un flacon de ser antiviperin pe care să-l administreze pacienţilor muşcaţi de şarpe, şi asta în plin sezon cald. Situaţia este una alarmantă, dacă avem în vedere că antidotul trebuie administrat în maximum patru ore de la muşcătură, iar numai în această săptămână la Spitalul Suceava au fost aduse două persoane care au avut nevoie de serul antiviperin. Pentru tratamentul pacienţilor respectivi, un adult şi un copil, medicii urgentişti au împrumutat dozele necesare de la celelalte unităţi spitaliceşti. Criza de ser antiviperin este însă una generală, şi celelalte spitale din judeţ confruntându-se cu lipsuri la acest capitol.
Ser scump şi cu perioadă scurtă de valabilitate
Ultima raportare a unităţilor spitaliceşti către Ministerul Sănătăţii arată că la data de 28 iunie stocul de ser antiviperin de la nivelul judeţului se limita la doar şapte flacoane, după cum urmează: Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Rădăuţi – câte două doze, Gura Humorului – o doză, Suceava şi Fălticeni – nici o doză.
Odată cu încălzirea vremii, la spitalele din judeţ au ajuns mai multe persoane muşcate de şarpe, primul caz fiind înregistrat la începutul lunii mai, iar ultimele două în această săptămână. Potrivit legii, serul antiviperin se administrează doar în unităţile spitaliceşti, care îl achiziţionează cu greu şi din cauza costului mare, de circa 500 de lei flaconul, şi a perioadei scurte de valabilitate, de numai câteva luni.