O boală contagioasă şi greu de ţinut sub control, scarlatina, s-a extins în rândul copiilor din grădiniţele, şcolile generale şi liceele din judeţ. Scarlatina s-a răspândit în unităţile de învăţământ şi din cauza medicilor din ambulatoriile de specialitate, pediatrie şi boli infecţioase, care tratează aceste cazuri, dar nu le internează şi nici nu le raportează după cum cere legea. Aşa spun responsabilii Direcţiei de Sănătate Publică, care precizează că, în asemenea condiţii, nu pot face prevenţie în vederea limitării numărului de îmbolnăviri.
Statisticile întocmite la nivelul DSP arată că, de la începutul anului, în judeţ au fost înregistrate 53 de cazuri de scarlatină, numărul îmbolnăvirilor fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a lui 2012, când s-au semnalat 45 de cazuri.
Specialiştii instituţiei subliniază că, în realitate, numărul copiilor bolnavi este mai mare, dar aceştia nu sunt luaţi în evidenţele oficiale. Şi asta, pentru că, de obicei, pediatrii şi medicii infecţionişti diagnostichează cazurile şi le izolează la domiciliu, deşi ar trebui să le trateze în spital.
Scarlatină în trei grădiniţe şi un liceu, în iunie
Situaţia îmbolnăvirilor prin scarlatină din 2013 se prezintă în felul următor: ianuarie - 13 cazuri, februarie – 11 cazuri, martie – 12 cazuri, aprilie – patru cazuri, mai – cinci cazuri şi iunie – opt cazuri.
Ultimele unităţi de învăţământ în care a fost semnalată scarlatina sunt grădiniţele „Prichindel” şi „ABC” din municipiul Suceava, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1 din Câmpulung Moldovenesc şi Liceul „Laţcu Vodă” din Siret.
Responsabilii Direcţiei de Sănătate Publică le reamintesc medicilor că scarlatina este o afecţiune cu raportare obligatorie şi le cer să anunţe toate cazurile pe care le depistează, pentru ca în focare să se poată face profilaxie. Măsurile care se iau în astfel de situaţii pentru limitarea numărului de îmbolnăviri constau în recoltarea de la toţi colegii de clasă şi de grupă ai copiilor bolnavi, precum şi de la contacţii familiali, de exudate faringiene.
Totodată, în colectivităţile frecventate de copiii cu scarlatină se face dezinfecţie. Aceasta nu se efectuează doar în spaţii, ci şi în cazul obiectelor posibil contaminate, inclusiv jucăriile. În acest sens, reprezentanţii DSP recomandă renunţarea la jucăriile de pluş, care sunt mai dificil de curăţat şi ascund un număr mai mare de microbi.
Scarlatina, o boală cu complicaţii renale, cardiovasculare şi reumatismale
Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică atrag atenţia că scarlatina poate cauza complicaţii renale, cardiovasculare şi reumatismale dacă nu este tratată corect şi le solicită părinţilor să nu refuze internarea.
Scarlatina este o boală frecventă, mai ales la copiii şcolari şi de gradiniţă. Este produsă de streptococul hemolitic, microbul găsindu-se în nasul şi în gâtul bolnavilor de scarlatină, convalescenţilor netrataţi cu penicilină, bolnavilor cu angine streptococice şi purtătorilor sănătoşi. De cele mai multe ori boala se ia direct de la un copil bolnav sau un purtător sănătos şi poate declanşa o epidemie ce poate cuprinde o mare parte din membrii unei colectivităţi. De aceea, orice bolnav de scarlatină se izolează la domiciliu - dacă sunt condiţii corespunzătoare - sau se internează într-o secţie de boli contagioase.