Aproximativ 150 de persoane s-au îmbolnăvit în primele patru luni ale anului în spitalele din judeţ, după ce au contractat diverşi microbi. Cifra nu reflectă însă nici pe departe realitatea, spun specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, potrivit cărora numărul îmbolnăvirilor pe perioada internării ar fi mult mai mare dacă doctorii nu s-ar feri să le raporteze.
Majoritatea persoanelor, care, potrivit statisticilor oficiale, s-au ales cu alte afecţiuni în timp ce se aflau în spital, au contractat infecţii respiratorii, urinare, digestive, de plagă chirurgicală şi cutanate (de piele).
Evidenţele DSP, instituţie care centralizează datele transmise de medici din teritoriu, arată că, în ianuarie, februarie, martie şi aprilie, din numărul total de persoane externate, de 36.236, 142 s-au ales cu o altă boală în perioada internării, aşa numita infecţie nosocomială – 113 cu infecţii respiratorii, cinci cu infecţii digestive, patru cu infecţii urinare, câte una cu infecţii ale organelor genitale la femei şi cu infecţii cutanate, zece cu infecţii de plagă chirurgicală şi opt cu infecţii încadrate la „alte tipuri”.
13 cazuri de infecţii nosocomiale, în Spitalul Suceava, în primele patru luni ale lui 2013
În Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, în primele patru luni ale lui 2013, din totalul de 18.298 persoane externate, 13 au contractat diverşi microbi în timp ce erau internate. Astfel, în ianuarie, au fost semnalate două cazuri de infecţii încadrate la „alte tipuri” şi câte un caz de infecţie urinară şi de plagă cutanată. În februarie, au fost consemnate trei infecţii de plagă chirurgicală şi una încadrată la „alte tipuri”, în timp ce în martie au fost înregistrate trei infecţii de plagă chirurgicală. În aprilie, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava au fost raportate de către medici un caz de infecţie de plagă chirurgicală şi unul de infecţie încadrată la „alte tipuri”.
215 cazuri de infecţii nosocomiale, în primele patru luni din 2012, în spitalele din judeţ
De menţionat că, în primele patru luni ale anului trecut, la nivelul judeţului Suceava au fost înregistrate 215 cazuri de infecţii nosocomiale. În aceeaşi perioadă a lui 2012, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava au fost semnalate 56 de astfel de îmbolnăviri.
Infecţia nosocomială este infecţia dobândită de pacient în cursul spitalizării pentru o altă afecţiune (contaminarea virală sau bacteriană anterioară internării, cu manifestare clinică intraspitalicească, nu reprezintă o infecţie nosocomială), cel mai adesea manifestată clinic pe parcursul internării, dar posibil şi după externare.
Infecţiile contractate pe perioada internării reprezintă de fapt o fatalitate, neputând fi evitate nicăieri în lume, în ciuda profesionalismului actului medical. În Suceava, doctorii nu le raportează din frică, prudenţă sau dintr-un exces de autoprotecţie, dar şi din cauza unor „scăpări”, ca urmare a activităţii intense.
( 6 iun 2013, 08:51:54