Până la sfârşitul acestui an, Ministerul Sănătăţii va introduce în grila de imunizări obligatorii vaccinul pneumococic. Serul se va administra gratuit, în trei doze, copiilor de două, patru şi 14 luni, cu scopul de a preveni otitele, pneumoniile, meningita pneumococică şi alte boli respiratorii de multe ori fatale pentru cei mici.
Introducerea vaccinului pneumococic în Programul naţional de imunizare fost aprobată de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, dar începerea efectivă a acţiunii de vaccinare va avea loc de-abia în ultimul trimestru al acestui an. Şi asta, deoarece în momentul de faţă nu există cei aproximativ 4,5 milioane de euro, banii necesari pentru asigurarea imunizării împotriva pneumococului a copiilor.
„După rectificarea bugetară sperăm să dăm drumul la procedurile de achiziţionare a vaccinului şi, din trimestrul IV, să începem imunizările”, a spus ministru Eugen Nicolăescu.
În prezent, doar 2% dintre părinţi îşi permit să cumpere vaccinul pneumococic şi să-şi imunizeze copiii
În România, în prezent, doar 2% dintre părinţi îşi permit îşi permit să cumpere vaccinul pneumococic şi să-şi imunizeze copiii împotriva bolilor pneumococice, care pot avea sechele grave asupra celor mici. Acţiunea gratuită de vaccinare va fi precedată deo campanie profesionistă de informare a părinţilor cu privire la beneficiile administrării acestui ser. Un vaccin pneumococic costă 300 de lei.
România are cea mai ridicată mortalitate infantilă dintre Statele Uniunii Europene, bolile respiratorii fiind principala cauză de decese. O mare parte dintre afecţiunile respiratorii pot fi determinate de pneumococ, aceste decese fiind considerate evitabile în ţările vest-europene. În Uniunea Europeană, 23 de state au deja un program gratuit de vaccinare a copiilor împotriva bolilor pneumococice.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a informat Ministerul Sănătăţii că pentru vaccinarea copiilor din judeţ împotriva bolilor pneumococice are nevoie, în fiecare trimestru, de 4.000 de doze.