Direcţia de Sănătate Publică (DSP) începe de astăzi monitorizarea cazurilor de boală diareică acută. Supravegherea se realizează după o metodologie nouă, introdusă din acest an de Ministerul Sănătăţii şi care presupune ca toţi medicii de familie să raporteze săptămânal, la DSP, cazurile pe care le diagnostichează, raportarea fiind însoţită de precizări despre cauzele şi factorii care au influenţat apariţia îmbolnăvirilor. Până acum, raportarea s-a făcut doar de spitale, cu privire la cazurile care se internau, şi de către medicii de familie, însă lunar şi fără date legate de etiologia bolii.
„Extinderea supravegherii va permite depistarea la timp a eventualelor fenomene epidemiologice şi luarea măsurilor ce se impun. Laboratoarele noastre sunt pregătite să analizeze toate probele, putând face atât determinări bacteriologice, cât şi unele virale”, au arătat responsabilii Direcţiei de Sănătate Publică.
Afecţiunea se declanşează dacă nu se respectă regulile minime de igienă
Sezonul cald favorizează apariţia infecţiilor intestinale, precum boala diareică acută. De obicei, această afecţiune se declanşează atunci când nu se respectă regulile minime de igienă şi se consumă fructe sau legume proaspete nespălate corespunzător.
Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică avertizează că temperaturile ridicate favorizează dezvoltarea a diferiţi viruşi şi bacterii care provoacă boala diareică acută. Responsabilii DSP arată că infecţiile tractului digestiv acţionează diferit asupra fiecărui organism, în funcţie de cât de puternici sunt germenii care provoacă boala diareică acută, dar şi de vârsta şi starea generală de sănătate a persoanei afectate. Principalele semne ale acestei infecţii intestinale sunt scaunele apoase frecvente, vărsăturile, febra şi deshidratarea.
Prevenţia, singura modalitate de protecţie împotriva bolii diareice acute
Potrivit specialiştilor în sănătate publică,singura modalitate de protecţie împotriva bolii diareice acute este profilaxia, care implică un întreg ansamblu de măsuri de prevenire şi de supraveghere a infecţiilor intestinale. Cel mai important este să se respecte principalele reguli de igienă personală şi colectivă. Astfel, mâinile trebuie spălate ori de câte ori este cazul, îndeosebi înainte şi după masă, după folosirea toaletei. De asemenea, se va evita consumul de fructe sau legume proaspete insuficient spălate şi nu se va bea apă din locuri nesigure. Totodată, este de preferat să se renunţe la scăldatul în râuri, iazuri, lacuri sau bazine de înot dacă sunt neautorizate sanitar, întrucât există pericolul ca germenii responsabili de apariţia bolii diareice acute să pătrundă în organism prin înghiţirea apei.
Atenţie la alimentele cu risc crescut de contaminare
Tot pentru a evita îmbolnăvirile, specialiştii DSP recomandă să se verifice termenul de garanţie al tuturor alimentelor cumpărate şi păstrarea acestora la rece. Mai mult, în această perioadă este de dorit să se evite consumul de conserve, de băuturi neîmbuteliate şi de produse alimentare care se alterează repede, precum frişcă, creme, maioneză. În caz de îmbolnăvire, responsabilii Direcţiei de Sănătate Publică atenţionează că tratamentul cu antibiotice din proprie iniţiativă, fără prescripţie medicală este contraindicat, insistând asupra importanţei prezentării la medic pentru o consultaţie şi o medicaţie adecvată.
Anul trecut, în judeţ au fost înregistrate 3.070 de cazuri de boală diareică acută, în creştere faţă de 2011, când s-au consemnat 2.504 cazuri. Cifrele nu reflectă însă nici pe departe realitatea, spun responsabilii DSP, o cauză fiind şi slaba monitorizare a îmbolnăvirilor.