Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava au declanşat o anchetă epidemiologică la cantina Liceului cu Program Sportiv (LPS) Suceava, după ce doi handbalişti constănţeni au fost internat cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară. Sâmbătă dimineaţă, doi membri ai echipei de handbal juniori CS Perla Murfatlar, care venise la Suceava pentru a participa la un turneu în sala Liceului cu Program Sportiv, au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă, cu simptome specifice unei toxiinfecţii alimentare.
Elevii au ajuns în oraş vineri seară, iar la ora 19.00 au servit cina la cantina unităţii de învăţământ. Sâmbătă, doi dintre ei s-au prezentat la spital acuzând greaţă, vărsături, dureri abdominale şi febră.
Având în vedere simptomele, medicii care i-au consultat au luat în calcul şi varianta unei toxiinfecţii alimentare, context în care a fost sesizată Direcţia de Sănătate Publică.
Elevii, externaţi după câteva ore petrecute în Spitalul Suceava
Inspectorii sanitari s-au deplasat la cantina LPS şi au luat probe de la angajaţi, de pe suprafeţe şi din mâncarea servită elevilor vineri seară, respectiv piure de cartofi, crenvurşti şi grătar de pui. În urma investigaţiilor mai amănunţite, medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă au stabilit că diagnosticul iniţial nu se confirmă, unul dintre handbalişti suferind de fapt de apendicită acută, iar celălalt de o indigestie uşoară. Cei doi elevi au fost internaţi, primul la Chirurgie pentru a fi operat, iar celălalt la Boli Infecţioase pentru tratament de specialitate.
Sâmbătă după-amiază, la solicitarea părinţilor, medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă au efectuat transferul la Constanţa al elevului de 13 ani care fusese diagnosticat cu apendicită, minorul urmând să suporte intervenţia chirurgicală în oraşul de pe litoral. Celălalt copil, de 12 ani, a părăsit unitatea sanitară tot în cursul zilei de sâmbătă, cu reţetă, după ce medicii suceveni au reuşit să-l stabilizeze.
Conducerea DSP: „Toxiinfecţia alimentară se manifestă clinic şi epidemiologic altfel”
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava a anunţat ieri că blocul alimentar al Liceului cu Program Sportiv face obiectul unei anchete epidemiologice, pentru a se elimina bănuiala că mâncarea servită acolo ar fi fost cea care a provocat îmbolnăvirile.
„Toxiinfecţia alimentară se manifestă clinic altfel. Şi din punct de vedere epidemiologic lucrurile ar fi trebuit să stea diferit, întrucât, de obicei, în asemenea situaţii se înregistrează mai multe cazuri”, au explicat responsabilii DSP.
Sâmbătă şi duminică, în sala Liceului cu Program Sportiv Suceava s-a desfăşurat turneul semifinal al campionatului naţional de handbal pentru juniori IV.
Directorul LPS: „S-a făcut prea multă vâlvă pentru nimic”
Directorul unităţii de învăţământ, Ioan Radu, a apreciat ieri că incidentul de sâmbătă a căpătat o amploare nejustificată: „S-a făcut prea multă vâlvă pentru nimic. Totul a plecat de la nemulţumirea profesoarei care a însoţit delegaţia de sportivi de la Murfatlar. Profesoara a considerat că s-a făcut o discriminare între elevi, în condiţiile în care grupul ei a avut în meniul de la cină piure cu crenvurşti, iar cel de la Galaţi, care s-a cazat tot la noi, a primit piure cu grătar de pui. Meniul a fost stabilit în funcţie de alocaţia zilnică pentru masă a delegaţiilor, care era mai mică în cazul celei de la Murfatlar. A fost o situaţie care se putea întâmpla oricând, oricui. Copiii erau obosiţi după aproape o zi petrecută pe drum, când au mâncat pe unde şi ce s-a putut, şi poate că aşa se justifică problemele de sănătate apărute la cei doi elevi”.