Elevii şi profesorii de la două licee din municipiul Suceava sunt sub supraveghere epidemiologică după apariţia unor cazuri de tuberculoză în unităţile de învăţământ. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au demarat o anchetă epidemiologică şi, pentru a preîntâmpina alte îmbolnăviri, au efectuat dezinfecții în sălile de clasă şi în cancelarii.
Tuberculoza a fost semnalată la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară şi la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”. Pacienţii sunt doi elevi care au fost internaţi în spital pentru tratament de specialitate. Este vorba de un tânăr de clasa a XII-a, de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, care a fost diagnosticat cu TBC în data de 9 aprilie, şi o tânără de 18 ani, de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, la care simptomele de boală au apărut în data de 19 aprilie.
Direcţia de Sănătate Publică Suceava a anunţat ieri, prin directorul adjunct medical dr. Cătălina Zorescu, că la cele două licee s-au luat măsuri de limitare a numărului de cazuri şi a fost demarată o anchetă epidemiologică menită să stabilească sursa îmbolnăvirilor. „Deocamdată nu se pune problema unor focare, fiind vorba doar de cazuri izolate. Totuşi, pentru a se evita răspândirea tuberculozei, s-a dispus investigarea de urgenţă prin examen radiologic a tuturor persoanelor cu care elevii bolnavi au venit în contact. Din fericire, nici unul dintre bolnavi nu este cazat în cămin. Unul face naveta, iar celălalt stă în gazdă, ceea ce înseamnă că numărul elevilor care s-ar fi putut molipsi este mai mic”, a arătat responsabilul DSP.
Adolescenţii, expuşi riscului de a se îmbolnăvi de TBC, din cauza stilului nesănătos de viaţă
Astfel, au devenit suspecţi de TBC şi vor fi investigaţi medical zeci de colegi, profesori şi membri de familie ai celor doi elevi diagnosticaţi cu tuberculoză. Ancheta epidemiologică se va relua în cazul în care vor fi descoperite noi cazuri de boală, urmând a fi supuşi unor analize şi contacţii ultimilor bolnavi de tuberculoză.
Dr. Cătălina Zorescu a arătat ieri că în acest an au existat mai multe cazuri de TBC în colectivităţile şcolare şi a atras atenţia asupra stilului de viaţă nesănătos pe care îl adoptă în ultima perioadă adolescenţii. Este vorba de cure de slăbire, consum de alcool, tutun sau substanţe interzise, nopţi pierdute în cluburi sau la învăţat pentru examene, care nu fac altceva decât să ducă la scăderea imunităţii. „Alimentaţia incorectă, oboseala şi stresul scad rezistenţa organismului, iar riscul de a contracta boala este cu mult mai mare”, a explicat adjunctul DSP Suceava.
Potrivit statisticilor, de la începutul anului, tuberculoza a mai fost depistată la cinci elevi, trei de liceu şi doi de şcoală gimnazială. Astfel, în intervalul ianuarie-martie 2013, boala a fost depistată la un băiat de 18 ani şi la o fată de 17 ani, care învaţă la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” şi, respectiv, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava, dar şi la o elevă de clasa a IX-a de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului. Tuberculoza a mai fost descoperită la doi doi copii de 8 ani, un băiat şi o fată, ambii elevi în clasa I, la şcoli din mediul rural.
În 2012, de tuberculoză s-au îmbolnăvit 12 copii cu vârste până în 14 ani. Anul trecut, numărul pacienţilor cu TBC din judeţ a fost în scădere, medicii contabilizând 365 de cazuri.
(24 apr 2013, 15:13:57
In ziua de azi, malnutritia si jegul (lipsa igienei) printre elevii de clasele a IX-a in general, dar si curatenia efectiva din bude, unde doar pute a ☭ si clor, cred ca e de fapt singura explicatie.