Numărul pacienţilor care solicită asistenţă medicală după ce au fost muşcaţi de căpuşe a început să crească. La Spitalul Suceava, numai în cursul zilei de duminică au ajuns trei persoane care au fost atacate de aceste insecte parazite, a informat ieri purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, medicul urgentist Tiberius Brădăţan. Potrivit responsabilului de relaţiile cu presa, pacienţii sunt doi copii de doi şi respectiv patru ani şi un adult de 56 de ani. Toţi pacienţii sunt din municipiul Suceava şi au fost muşcaţi de căpuşe în timp ce se aflau la ţară, la iarbă verde.
„Pacienţilor le-au fost extrase insectele de pe corp şi li s-a recomandat tratament preventiv pentru boala Lyme, cu antibiotice. Ne aşteptăm ca astfel de cazuri să fie tot mai frecvente”, a adăugat Tiberius Brădăţan.
Pentru a evita muşcăturile de căpuşe, medicii recomandă evitarea deplasărilor în zonele împădurite şi la iarbă verde şi purtarea de haine deschise la culoare, care să acopere cât mai mult din piele. Doctorii atenţionează că aceste insecte migrează foarte mult la oameni, dar şi la animale precum câini, pisici, rozătoare, ovine, bovine, porcine. Căpuşele sunt foarte periculoase deoarece pot transmite boala Lyme, care provoacă afecţiuni ale pielii, ale articulaţiilor, iar în cazurile mai grave afectează inima sau sistemul nervos.
Boala Lyme, transmisă de unele căpuşe, afectează articulaţiile, inima şi sistemul nervos
Într-o primă fază, boala Lyme are o manifestare cutanată ce constă în apariţia de mici inflamaţii la nivelul pielii. Este vorba deo urticarie circulară, denumită eritem migrator, care apare în una, două săptămâni de la infecţie, dar care poate apărea uneori şi la 30 de zile după muşcătura căpuşei. Urticaria trece, în general, în circa o lună de zile, însă în acest timp bacteria transmisă de căpuşă şi responsabilă de apariţia bolii Lyme s-a instalat în organism şi afectează articulaţiile, inima şi sistemul nervos. Ca atare, în etapa a doua apar afecţiunile cardiovasculare, pentru ca în cea de-a treia fază să apară probleme ale sistemului nervos central.
De menţionat că, deşi medicii consideră urticaria ca fiind un semn tipic pentru boala Lyme, sunt mulţi bolnavi care nu o fac. Totuşi, odată cu dezvoltarea bolii, inima va avea foarte mult de suferit, fiind posibile inflamaţii care determină un ritm cardiac anormal şi care pot cauza inclusiv infarct. Odată afectat şi sistemul nervos pot apărea paralizia la nivelul feţei, stări de confuzie, o percepţie deformată asupra realităţii şi chiar meningită. De asemenea, sunt afectate şi articulaţiile care se inflamează şi devin tot mai dureroase (de cele mai multe ori articulaţiile de la nivelul genunchilor sunt primele care cedează). Din păcate pentru pacient, durerile articulare provocate de boala Lyme sunt, de cele mai multe ori, confundate cu simptomele unei boli cronice, întârziind astfel stabilirea unui diagnostic şi a unui tratament corect.