Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 82 (5289)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mortalitate infantilă

17 bebeluşi născuţi înainte de termen au murit anul trecut în Maternitatea Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

17 copii născuţi înainte de termen au murit anul trecut în Maternitatea Suceava din cauza greutăţii mici la naştere, se arată într-un raport al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou”. Potrivit statisticilor, în 2012, la Maternitatea Suceava au venit pe lume 3.058 de copii, dintre care 255 au fost prematuri, 17 dintre aceştia pierzând lupta cu viaţa.

În judeţul Suceava, mortalitatea infantilă este în scădere faţă de anii '90, când se înregistra o rată de 23,2 decese la o mie de născuţi vii, însă problema copiilor care nu supravieţuiesc după naştere rămâne majoră. În 2011, rata mortalităţii infantile în judeţul Suceava a fost de 8,9 decese la o mie de născuţi vii, mai indică statisticile.

 

România, ţara cu cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din UE – 9,4 la mie

Româniase menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9,4 la o mie de născuţi vii în 2011 (1.850 de decese la copiii sub 1 an), cauza principală fiind naşterile premature. O treime dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

Rapoartele întocmite de specialişti arată că există o serie de factori care cresc riscul decesului la copiii cu vârsta până în 4 ani. Astfel, copilul provine din mediul rural, oraşe mici care nu sunt reşedinţă de judeţ sau din localităţi cu o infrastructură proastă, drumuri impracticabile, care sunt la distanţă destul de mare de spitale, nu au medic de familie şi nu dispun de telefonie fixă sau mobilă.

În 2011 s-a înregistrat o rată a mortalităţii infantile mai mare în mediul rural (11,8 la mie), faţă de cea înregistrată în mediul urban (7,5 la mie). Printre factorii care cresc riscul de deces se numără şi greutatea mai mică la naştere a copilului, din cauza malnutriţiei sau a stării precare de sănătate a mamei, precum şi anomaliile congenitale. Alţi factori care sporesc riscul mortalităţii infantile constau în lipsa controalelor prenatale şi a planificării familiale. În funcţie de greutatea la naştere, mortalitatea infantilă se menţine crescută la copiii născuţi sub 2.500 de grame (56,3 la mie).

Riscul de deces este mai mare şi în cazul copiilor ale căror mame sunt singure, au un statut marital nesigur, trăiesc în uniune consensuală sau au un nivel redus de şcolarizare.

 

Factorii care cresc riscul de deces în cazul copiilor

Conform evidenţelor, copiii decedaţi în primele 24 de ore de la internare sunt cu precădere fete. Ei provin cu precădere din familii rome, unde sunt întâlniţi de obicei toţi ceilalţi factori favorizanţi (sărăcie, nivel de educaţie scăzut etc.), făcând astfel ca vulnerabilitatea copilului cu vârsta până în 5 ani să fie foarte mare. Sărăcia extremă (lipsa veniturilor, a igienei, condiţii de locuit precare, de multe ori fără apă curentă sau energie electrică, familii numeroase) constituie unul dintre cei mai importanţi şi mai des întâlniţi factori care duc la mortalitatea copilului cu vârsta între 0 şi 4 ani, precizează rapoartele. Acest factor este şi unul dintre cei mai greu de combătut, necesitând acţiuni derulate pe o perioadă lungă de timp şi concentrate pe mai multe aspecte ale vieţii sociale şi economice. Mamele care cumulează mai mulţi factori de risc, cum ar fi educaţie scăzută, vârsta la prima sarcină mai scăzută decât media pe ţară, abilităţi parentale scăzute, slab sau deloc informate cu privire la necesităţile unui nou-născut sau la citirea semnelor de boală, constituie o altă cauză a mortalităţii infantile în România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 17 bebeluşi născuţi înainte de termen au murit anul trecut în Maternitatea Suceava.
 Vizualizări articol: 930 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
17 bebeluşi născuţi înainte de termen au murit anul trecut în Maternitatea Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei