A treia tranşă de vaccin antigripal gratuit a ajuns ieri la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, a informat directorul executiv adjunct medical al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu. Potrivit responsabilului DSP, Ministerul Sănătăţii (MS) a repartizat judeţului nostru încă 910 fiole care vor fi distribuite cabinetelor de medicină de familie sau diverselor unităţi sanitare, în funcţie de solicitări.
Amintim că, într-o primă tranşă, MS a livrat în judeţ 5.500 de doze de vaccin antrigripal gratuit, dintre care 30 au fost utilizate pentru imunizarea angajaţilor de la Ministerul Administraţiei şi Internelor. În a doua tranşă au fost livrate 5.150 de fiole, care au fost distribuite medicilor de familie pentru imunizarea pacienţilor cu risc crescut de îmbolnăvire prin gripă înscrişi pe liste.
Vaccinul antigripal gratuit este unul trivalent, inactivat, Influvac, bazat pe antigenele de suprafaţă izolate din tulpinile a şi b de virus gripal.
30.000 de fiole de ser, solicitate Ministerului Sănătăţii de DSP Suceava
La începutul sezonului rece, Direcţia de Sănătate Publică a solicitat de la MS 30.000 de doze de vaccin antigripal gratuit, dar rămâne de văzut în ce măsură cantitatea de ser va fi suplimentată în lunile următoare, dacă serul se va epuiza. De menţionat că din a doua tranşă de vaccin antigripal gratuit au fost utilizate până în prezent pentru imunizarea persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire 2.000 de doze. Au rămas în stocuri 3.150 de doze, dintre care 2.000 la nivelul DSP şi 1.150 la nivelul cabinetelor de medicină de familie.
De menţionat că, în acest sezon, la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care trece gravidele pe primul loc în grupa persoanelor cu risc crescut de a contracta gripa, medicii de familie suceveni imunizează gratuit, pentru prima oară, şi femeile însărcinate.
Conform recomandărilor OMS, alături de gravide, în cadrul campaniei gratuite de vaccinare sunt imunizate, cu prioritate, şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical.
Scădere artificială a numărului de afecţiuni respiratorii de sezon
Ca în fiecare an, acţiunea de vaccinare se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale. Datele centralizate de DSP Suceava arată că numărul afecţiunilor respiratorii înregistrate în rândul populaţiei a scăzut sensibil în ultima săptămână. Dr. Cătălina Zorescu atrage atenţia că scăderea este una artificială, fiind vorba de o raportare deficitară a numărului de îmbolnăviri de către medicii de familie, în contextul sărbătorilor de iarnă. Astfel, potrivit datelor centralizate de DSP, în săptămâna 17-28 decembrie, în judeţ s-au înregistrat 942 de îmbolnăviri prin infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, faţă de 2.237 în intervalul anterior, 10-16 decembrie. Tot în săptămâna 17-28 decembrie, au fost consemnate şi 283 de pneumonii, comparativ cu 592 în perioada precedentă, 10-16 decembrie.