Focarul de meningită acută virală izbucnit la Grădiniţa cu Program Prelungit “1, 2, 3” din Burdujeni numără deja 23 de cazuri, dintre care 18 apărute la copiii înscrişi la această unitate de învăţământ şi la o educatoare şi cinci apărute la copii din afara grădiniţei, rude sau parteneri de joacă ai micuţilor infectaţi, care s-au îmbolnăvit în urma contactului direct cu aceştia.
În timp ce focarul de meningită a scăpat de sub controlul autorităţilor sanitare şi se extinde pe zi ce trece, şi alte unităţi de învăţământ din municipiul Suceava încep să se confrunte cu cazuri de boală, chiar dacă este vorba de cazuri sporadice, fără nici o legătură directă sau indirectă cu acest focar.
Patru copii din grădiniţe şi şcoli diferite, depistaţi cu meningită
O statistică prezentată ieri de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) arată că, din data de 9 iunie şi până pe data de 11 iunie, în municipiul Suceava au mai fost semnalate patru îmbolnăviri în rândul copiilor, în afara celor 23 înregistrate deja în focarul de la Grădiniţa cu Program Prelungit “1, 2, 3” din Burdujeni.
Astfel, boala a fost depistată la o fată de 14 ani, de la Şcoala Generală Nr. 4, la un băiat de 7 ani, de la Şcoala Generală Nr. 7, la o minoră de 11 ani, de la Şcoala Generală Nr. 3, şi la un băiat de 5 ani, de la Grădiniţa „Prichindel”.
Un al cincilea caz, tot fără nici o legătură directă sau indirectă cu focarul de meningită de la Grădiniţa cu Program Prelungit “1, 2, 3” din Burdujeni a fost consemnat la Şerbăuţi, la un tânăr de 20 ani.
De menţionat că în toate unităţile în care au apărut cazuri sporadice, dezinfecţia este asigurată de personalul propriu al unităţii, cu materiale puse la dispoziţie de DSP.
Autorităţile sanitare sfătuiesc părinţii să nu aglomereze inutil spitalele
Autorităţile sanitare sfătuiesc părinţii să nu intre în panică în legătură cu cazurile de meningită apărute în ultima perioadă, să îşi trimită în continuare copiii la cursuri şi să nu aglomereze inutil unităţile spitaliceşti.
Dr. Corina Stănescu, şefa secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, a declarat ieri că, după izbucnirea focarului de la Grădiniţa “1, 2, 3” din Burdujeni, numărul consultaţiilor zilnice din acest sector a crescut la 70, 80, din cauză că părinţii sunt speriaţi.
„Nu e în interesul nimănui, e foarte greu de gestionat o situaţie în condiţii de panică. Avem paturi suficiente pentru a interna toţi bolnavii, precum şi medicamentele necesare”, a explicat medicul, cu precizarea că simptomele care trebuie să îngrijoreze părinţii şi să-i determine să-şi aducă imediat copilul la medic sunt febră de 39-40 de grade, dureri de cap, greaţă, vărsături, diaree, fotofobie, adică sensibilitate oculară la lumină.
Dr. Brădăţan: Lucrurile sunt monitorizate şi sub control
La rândul său, dr. Tiberius Brădăţan, de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, a explicat că incubaţia virusului care provoacă meningita acută virală are loc în şapte-zece zile, timp în care copilul nu prezintă simptome, dar este contagios atunci când intră în contact cu alte persoane.
„Lumea nu trebuie să se teamă, lucrurile sunt monitorizate şi sub control. La UPU, pacienţii cu inflamaţie meningeală sunt izolaţi, apoi sunt îndrumaţi către Secţia de Boli Infecţioase”, a completat medicul.
Şi şeful DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei, a ţinut ieri să precizeze că nu există motive de panică, arătând că focarul de meningită de la Grădiniţa „1, 2, 3” din Burdujeni nu mai prezintă un pericol, iar copiii înscrişi îşi pot relua activitatea obişnuită: „Focarul e sterilizat, probele de salubritate recoltate au ieşit foarte bune, astfel că grădiniţa s-a redeschis de astăzi (n.r. - ieri). Noi cunoaştem fenomenul, îl supraveghem, sunt trimise probele virusologice la Institutul Cantacuzino. Ni s-a promis că vom avea rezultatele pe 15 iunie”.
Doar patru copii din cei 235 înscrişi au revenit ieri la Grădiniţa “1, 2, 3”
Pe de altă parte, directoarea Grădiniţei “1, 2, 3”, Niculina Niţă, a declarat ieri că focarul s-a extinsşi din cauza faptului că primele cazuri au fost anunţate târziu, chiar de părinţi. Ea a spus că “am aflat de la părinţi zvonuri despre boală, abia marţea trecută, după zilele libere, la aproape o săptămână de la diagnosticarea cu meningită şi internarea primului copil. Aceasta nu s-ar fi întâmplat dacă părinţii ar fi fost responsabili şi ar fi respectat ce scrie în contractul pe care l-am încheiat cu ei. La paragraful 5 se precizează că orice modificare a datelor personale, depistarea unei boli contagioase, boli de risc major, alergii sunt aduse la cunoştinţa conducerii grădiniţei, în scris”.
Niculina Niţăa arătatcă, ieri, la redeschiderea unităţii de învăţământ, după o săptămână de suspendare a activităţii, doar patru din cei 235 de copii înscrişi au revenit la grădiniţă, unul fiind trimis acasă după ce asistenta medicală a aflat că mama îi dăduse un medicament pentru răceală cu o seară înainte.
Părinţii vor anunţa unitatea de învăţământ dacă li s-a îmbolnăvit copilul de meningită
Directoarea Niţă a explicat că “părinţii sunt alarmaţi, iar unii dintre ei au anunţat că nu-şi vor mai trimite copiii la grădiniţă până la sfârşitul anului”.
Responsabilii din Sănătate le recomandă părinţilor ca în momentul în care diagnosticul de meningită se confirmă, să anunţe unitatea de învăţământ pe care o frecventează copilul.
Meningita acută virală apare cel mai frecvent, în 80-90% din situaţii, ca urmare a unei infecţii virale cu enteroviruşi (agenţi patogeni care atacă tubul digestiv).
Afecţiunea are un caracter sezonier, fiind semnalată mai des vara.Pe această ipoteză, a unei meningite provocate de enteroviruşi, merg şi specialiştii DSP, însă rezultatele analizelor de laborator vor stabili cauza exactă a îmbolnăvirilor din focarul de la Grădiniţa cu Program Prelungit “1, 2, 3” din Burdujeni.
(13 iun 2012, 15:28:31