Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 iun 2012 - Anul XVII, nr. 132 (5037)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Riscurile strănutului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Când polenul zboară de colo-colo prin aer, iar temperatura creşte, auzim din ce în ce mai multe persoane în jurul nostru strănutând.

Acest gest, care pare să nu aibă consecinţe, s-a dovedit a fi destul de agresiv pentru organism şi poate chiar să prezinte riscuri, după cum relatează site-ul Maxiscience.com.
După ce a strănutat în pat, o australiancă a paralizat în zona gâtului și a rămas așa timp de câteva luni. Diagnosticul: fractura primelor două vertebre cervicale, produsă de o hiperflexare sau hiperextensie a capului.
Strănutul este un fenomen reflex care produce o expirare bruscă şi involuntară pe nas şi gură, pusă în joc de muşchii expiratori precum diafragma şi muşchii intercostali.

Medicii cunosc destul de bine clasicele poveşti legate de complicaţiile strănutului. Variaţiile de presiune produse de faptul că ne ţinem de nas atunci când strănutăm pot provoca leziuni. Anevrismele, acele dilatări localizate ale peretelui unei artere, se pot mări şi chiar rupe. Aşadar, este important să nu ne ţinem de nas întrucât presiunea de la nivelul zonei fragile duce la creşterea dimensiunii anevrismului, conform unei legi bine cunoscute, legea lui Laplace. În timpul strănutului, au fost raportate cazuri de disecţie a aortei, cea mai mare arteră din organism.
În plus, astuparea nasului în timpul strănutului poate provoca leziuni ale urechii interne şi timpanului.

Un alt risc important al strănutului este pneumotoraxul, adică acumularea de aer în spațiul dintre plămâni și peretele toracic, care poate duce la probleme respiratorii sau asfixiere. Dacă apare o durere pulmonară atipică după un efort fizic, un râs puternic sau un strănut, trebuie să consultăm de urgenţă medicul pentru un examen medical şi o radiografie pulmonară.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Riscurile strănutului.
 Vizualizări articol: 776 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Riscurile strănutului4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei