Sezonul rece este perioada din an când pielea are nevoie de mai multă îngrijire decât în mod normal, pentru că temperaturile scăzute generează tot felul de probleme. Cea mai inconfortabilă este apariţia unor pete uscate pe suprafaţa corpului - un inconvenient de care însă puteţi scăpa foarte uşor.
Apariţia unor pete uscate pe corp în timpul iernii este cauzată de faptul că pielea nu se oxigenează în mod natural, ca în anotimpurile călduroase, când există contact direct cu razele soarelui. Aceste pete uscate, cu aspect solzos, pot apărea oriunde pe corp, însă în mod obişnuit ele apar pe picioare, pe mâini şi la nivelul feţei. Deşi există multe afecţiuni dermatologice care se manifestă prin apariţia unor pete de acest fel - cum este cazul eczemelor, al psoriazisului şi al infecţiilor micotice - ne referim aici doar la petele uscate care sunt generate de anumiţi factori de mediu precum temperaturile mici, umiditatea scăzută şi deshidratarea excesivă a pielii.
Pentru că foarte multe persoane se confruntă cu această problemă în timpul sezonului rece, dermatologii au alcătuit o listă cu obiceiurile pe care trebuie să le adoptaţi pentru a trata petele uscate de pe piele. Aceste sfaturi sunt valabile atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, întrucât nu doar reprezentantele sexului frumos sunt afectate de acest inconvenient.
Sfaturi pentru a scăpa de pete
Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să limitaţi perioada de timp pe care o petreceţi făcând baie sau duş. Explicaţia este aceea că, prin spălarea zilnică, pielea rămâne puţin câte puţin fără grăsimea pe care o secretă şi din acest motiv devine extrem de uscată, chiar dacă, în general, nu vă confruntaţi cu această problemă. De aceea, cu cât petreceţi mai puţin timp în baie, cu atât mai puţin sebum va „pierde” pielea dumneavoastră.
Altă recomandare este să aplicaţi o cremă emolientă şi hidratantă pe porţiunile de piele afectate, cât timp acestea încă sunt umede după baie. Continuaţi să aplicaţi loţiunea şi în restul zilei, de fiecare dată când simţiţi că petele uscate vă provoacă mâncărimi. Cremele care au o textură untoasă şi chiar untul de corp sunt cele mai indicate pentru tratarea acestei probleme, însă, potrivit dermatologilor, toate loţiunile care conţin vitamina E şi uleiuri esenţiale de măsline, de avocado, de arbore de ceai sau de seminţe de struguri sunt extrem de eficiente.
Aveţi grijă la săpun!
Există pe piaţă sortimente variate de săpun care conţin ingrediente hidratante şi care vă vor ajuta să eliminaţi încet-încet petele uscate. Dacă folosiţi deodorant solid, sub formă de săpun, este bine să ştiţi că aceste produse cosmetice sunt destul de dure cu pielea, uscând-o destul de tare, prin urmare există pericolul ca petele uscate să apară pe axilă, acolo unde pielea intră zilnic în contact cu acest tip de săpun. Prin urmare, pentru a vă asigura că întreg corpul vă este ferit de aceste probleme, utilizaţi săpunuri care conţin ingrediente naturale şi hidratante - astfel de produse de îngrijire personală se găsesc în magazinele de cosmetice, în farmaciile „tradiţionale” şi la orice Plafar.
Exfolierea este o soluţie recomandată pentru tratarea petelor uscate, condiţia fiind însă ca gomajul să se facă doar dacă zona afectată nu este inflamată. Prin exfoliere, celulele moarte vor fi îndepărtate eficient de la suprafaţa epidermei, astfel că loţiunea sau crema de corp va acţiona mai bine, hidratând pielea în profunzime.
Hidratarea şi alimentarea, foarte importante
Pentru că petele uscate apar din cauza uscării excesive a pielii, este recomandat să vă ajutaţi corpul să scape de această problemă. Prin urmare, conferiţi-i hidratare din interior. Aşa cum probabil ştiţi, pentru a avea o piele sănătoasă este foarte important să beţi multe lichide, în special apă - deci încercaţi să beţi zilnic cei doi litri de apă despre care vorbesc medicii.
Dieta este şi ea la fel de importantă ca hidratarea. Fructele şi legumele proaspete vă sunt aliate în lupta împotriva deshidratării, de aceea consumaţi în fiecare zi astfel de alimente. În cazul în care oferta de fructe şi legume care să fie şi gustoase este limitată (lucru care se poate întâmpla în timpul iernii), adoptaţi o dietă care să conţină alimente bogate în vitaminele E, A, C, minerale şi acizi graşi omega-3 sau, în ultimă instanţă, supliniţi lipsa de fructe şi legume cu vitamine şi suplimente alimentare sub formă de tablete.
Remedii pentru petele uscate
Veţi avea nevoie de o picătură de ulei esenţial de arbore de ceai şi o jumătate de linguriţă de ulei de migdale (ambele se găsesc la Plafar). Amestecaţi cele două uleiuri şi masaţi uşor zona pe care au apărut petele - acestea vor dispărea după doar câteva şedinţe de tratament.
Altă opţiune, la fel de eficientă, dar poate mai simplă, este să amestecaţi câteva picături de ulei de arbore de ceai în crema sau loţiunea de corp pe care o folosiţi zilnic.