Acizii graşi omega 3 sunt indispensabili construcţiei membranelor celulare (cu importanţă deosebită în cazul neuronilor), sănătăţii inimii, menţinerii colesterolului la un nivel optim. Când sunt deficitari în alimentaţie, la copii apar fenomene de lipsă de atenţie, incapacitate de concentrare, manifestări de impulsivitate şi agresivitate. La adulţi, deficitul de omega 3, este asociat din punct de vedere terapeutic cu fenomenele infracţionale şi antisociale puternice, cu fenomenele de schizofrenie la tineri şi adulţi, boala Alzheimer şi demenţa vasculară, cu fenomene de pierdere a memoriei evenimentelor recente şi a persoanelor apropiate.
Acizii graşi omega 3 au un rol major şi în terapiilor aplicate în tulburarea cu deficit de atenţie şi sindromul cu deficit de atenţie şi hiperactivitate. Mulţi copii de vârstă şcolară au fost diagnosticaţi cu tulburare cu deficit de atenţie (ADD), iar problemele lor au legătură cu dezechilibre nutriţionale. (Excesul de dulciuri şi unii aditivi din mâncarea nesănătoasă – în special diferitele snack-uri – au fost acuzate în mod deosebit.) Omega 3 (acizii graşi), sunt de o importanţă extremă pentru funcţionarea creierului. Când copii nu primesc destul DHA (acid docosahexaenoic) şi se încarcă cu grăsimi saturate şi acizi graşi omega 6 din alimentele tip fast food, rezultatul inevitabil îl constituie un dezechilibru al acizilor graşi.
S-a demonstrat că suplimentarea cu DHA din Omega 3 contribuie la ameliorarea echilibrului chimic din creier, asigurând, în acelaşi timp, şi beneficiile generale ale suplimentării cu acizi graşi Omega 3. Se recomandă inclusiv la sugarii alimentaţi artificial să primească un supliment de omega 3 pentru a le asigura o dezvoltare corespunzătoare a creierului şi retinei. Îmbunătăţeşte funcţiile creierului, creşte atenţia, reduce riscul depresiilor. Dezvoltă inteligenţa copiilor, îmbunătăţeşte concentrarea şi memoria Creierul conţine 60% grăsimi şi pentru o funcţionare corespunzătoare are nevoie de Omega 3, în special DHA. S-a demonstrat că persoanele care au o lipsă de omega 3 sunt mai predispuse să sufere de depresie. Consumul regulat de peşte este o metodă bună de prevenire a acestei afecţiuni. Până acum uleiul de peşte (omega 3), este cel mai important dintre toţi nutrienţii pe care i-am putut determina ca fiind necesari pentru funcţionarea sănătoasă a creierului.
Toate informaţiile prezentate în acest articol, trebuie utilizate sub directa îndrumare a unui specialist.
Psih. Mihai Moisoiu
psiholog – psihologie clinică
terapeut - terapii alternative
tel: 0753936223
training.reality@gmail.com
Dr. Roxana Ionescu
medic primar
specialist terapii alternative
director medical policlinica Medicer