Se numeşte Gheorghe Sologiuc, are 32 de ani şi a reuşit să câştige un post de consilier local independent în una dintre cele mai importante localităţi ale judeţului - Câmpulung Moldovenesc. „Solo”, cum îl ştie mai toată lumea, este un activist de mediu convins, un om al muntelui, al sporturilor extreme şi promovează Bucovina din toţi rărunchii. Solo este unul din premiaţii ediţiei din acest an a „Galei Top 10 Suceveni”, pentru implicarea sa voluntară în acţiuni de mediu şi de promovare a Bucovinei. Un consilier local total atipic, reprezentantul „generaţiei Facebook”, pe care intrarea în lumea politică nu l-a schimbat aproape deloc.
Cu sacul în spate pe munte pentru a strânge gunoaiele lăsate de turişti
Solo îşi doreşte ca pădurile să nu mai fie tăiate atât de mult şi de iraţional, pentru ca turiştii care vin în Bucovina să aibă trasee montane marcate, şi nu mai vrea să vadă oameni care aruncă gunoaie pe munte şi desconsideră natura. Tânărul şi-a făcut un obicei din a strânge gunoaie atunci când urcă pe munte, şi nu oricum, ci cu sacul. La fel fac şi prietenii săi, pe care îi angrenează în cât mai multe acţiuni de acest gen.
„Pentru mine, cel mai mare câştig este să am alături prieteni implicaţi în promovarea Bucovinei”
Pe lângă acţiunea efectivă de strângere a gunoaielor, Solo încearcă şi reuşeşte să transmită şi un mesaj important. Imaginile cu aceste acţiuni de ecologizare, încărcate cu o puternică doză de umor, au fost intens promovate pe reţelele de socializare. Solo nu face asta pentru a se lăuda, ci pentru a-i face şi pe alţii să înţeleagă.
„Pentru mine, cel mai mare câştig este să am alături foarte mulţi prieteni implicaţi în promovarea Bucovinei”, a mărturisit tânărul în faţa publicului în timpul Galei "Top 10 Suceveni".
Încearcă să limiteze tăierile de pădure
Tot Solo este cel care nu a ezitat să sesizeze de-a lungul timpului tăieri ilegale, fără a ţine cont de riscuri şi de faptul că şi-a făcut duşmani.
„De fiecare dată când văd că se taie copaci încerc mai întâi să mă informez despre ce fel de activitate este vorba, iar dacă am date că este ceva ilegal fac sesizări. Din păcate, problema la noi este că se taie ilegal-legal, adică se taie cu acte o pădure care nu ar trebui să fie tăiată”, şi-a exprimat punctul de vedere Gheorghe Sologiuc.
Tânărul se declară dezamăgit de cât de mult se taie pădure în zona Câmpulung Moldovenesc, de cele mai multe ori cu acte, şi mărturişeşte că de multe ori are impresia să se luptă cu morile de vânt pe această temă.
Hard Enduro Bucovina, o competiţie care a crescut enorm
De numele lui Gheorghe Sologiuc se leagă şi competiţia de motociclism Hard Enduro Bucovina. Un concurs pe care l-a iniţiat împreună cu un amic şi care a crescut enorm în cinci ani. De la o competiţie între câţiva prieteni s-a ajuns la peste 180 de concurenţi din toată lumea. Cu tot cu cei care îi însoţesc, membri ai familiei, prieteni şi susţinători, se poate vorbi de peste o mie de oameni care vin la noi în judeţ cu această ocazie.
Scopul principal al competiţiei, pe lângă distracţie, este promovarea Bucovinei. Nu puţini sunt raiderii care s-au întors în Bucovina şi ca turişti, iar Solo are numeroase exemple în acest sens.
Realizări importante cu eforturi minime
Tânărul consilier local şi-a mai pus în practică o idee interesantă. S-a gândit la turiştii care ajung la Câmpulung Moldovenesc şi nu prea au ce face.
Traseul Belvedere, care duce într-o zonă înaltă, de unde se vede tot oraşul, Rarăul, dar şi alte vârfuri, este gândit de Solo.
Ajutat de prieteni, el a început marcarea acestui traseu. Este genul de traseu pentru o plimbare de duminică, eventual în familie, fiind relativ scurt şi accesibil. Marcarea acestui traseu este o acţiune exclusiv voluntară a unui grup de tineri din Câmpulung Moldovenesc, fără vreo finanţare de la vreo autoritate locală.
Zona de Belvedere de pe Piatra Șoimului, pe Rarău, aşa cum este amenajată acum, este tot meritul lui Gheorghe Sologiuc şi al prietenilor săi. O investiţie minimă şi un pic de efort pot schimba mult mai mult decât am crede.
Iniţiatorul unei cascadorii unice pe Pietrele Doamnei
Tot Solo este şi iniţiatorul unei cascadorii unice pe Pietrele Doamnei de pe Rarău. El a fost gazda lui Flaviu Cernescu, Balaurul, care a traversat în toamna acestui an pietrele pe o chingă sintetică de doar 2,5 centimetri lăţime. Patru zile s-au pregătit băieţii pentru această încercare
Extraordinarele imagini s-au răspândit deja în toată lumea şi sunt o carte de vizită pentru Rarău şi Bucovina în general. Asta în condiţiile în care Flaviu Cernescu, Balaurul, este urmărit de oameni din toată lumea pentru acţiunile sale temerare.
Tânărul câmpulungean a ajutat şi oameni să-şi îndeplinească visuri. Un exemplu este cel al unui tânăr infirm de un picior, care, ajutat de Solo, a urcat pe Pietrele Doamnei, dar a făcut şi escaladă.
Unul dintre iniţiatorii protestului pentru pârtia de la Câmpulung
Tânărul consilier local a fost şi unul dintre iniţiatorii protestului pentru deblocarea investiţiei la pârtia din Câmpulung Moldovenesc, la care au participat în jur de 1.000 de oameni.
La protestul din februarie 2016 au participat oameni din toate categoriile de vârstă, atraşi de grupul de iniţiatori.
„Era o bătrânică care se întreba ce nevoie au oamenii care nu schiază de pârtie. I-am explicat doamnei că dacă pârtia se va deschide are şi ea şansa de a vinde cana de lapte cu 3 lei turistului şi atunci o să aibă şi ea de câştigat”, a povestit Solo.
Între timp, primul tronson al pârtiei de la Câmpulung Moldovenesc a fost finalizat, iar până la deschiderea efectivă a acesteia mai sunt de trecut doar o serie de proceduri de omologare a pârtiei.
O voce incomodă, într-un proiect controversat
Solo este şi unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai proiectului gropii de gunoi de pe Mestecăniş. Opiniile şi mesajele pe care le transmite pe această temă deranjează foarte mult, iar Gheorghe Sologiuc se declară convins că acest proiect nu poate aduce decât rău zonei, din punct de vedere turistic, dar mai ales cu privire la protecţia mediului şi riscul unor dezastre naturale.
Gheorghe Sologiuc nu are pretenţia că uneori nu greşeşte, însă chiar dacă o face, este pentru că îşi doreşte enorm să schimbe lumea în care trăim.
Este tipul de tânăr care ar trebui "multiplicat" de sute de ori dacă s-ar putea.