După un post scurt, 26 – 28 iunie, mâine, pe 29 iunie, preoţii care slujesc în lăcaşele de cult ortodoxe oficiază slujbe speciale de pomenire a Sfinţilor Petru şi Pavel.
Hramul Bisericii Sf. Apostoli Petru şi Pavel de pe Zamca
Parohia Ortodoxă Misionară Ucraineană ,,Sf. Apostoli Petru şi Pavel " din municipiul Suceava, str. Zamca, F.N. (situată în vecinătatea mănăstirii armeneşti Zamca), are deosebita bucurie de a vă invita sâmbătă, 29 iunie, la Hramul bisericii noastre prilejuit de Praznicul Sf. Apostoli Petru şi Pavel.
Cu acest prilej, aveţi posibilitatea de a vă putea închina la Icoana cu o părticică din moaştele Sf. Iov de la Poceaev, a Icoanei cu o părticică din Moaştele Sf. M. Muc. Varvara şi Racla cu 10 părticele a Sfinţilor mai importanţi din renumita Mare Lavră a Peşterilor din Pecersk-Kiev din Ucraina, pe care le-am primit ca dar de mare preţ de la P. S. Meletie episcopul Hotinului-Ucraina, cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Programul liturgic:
Vineri 28.06.2013, ora 17.00 - Slujba de priveghere,
Sâmbătă 29.06 2013, ora 8.oo - Acatistul Sf. Apostoli Petru şi Pavel, Ceasurile. Ora 9.30 - Sf. Liturghie
Sfântul Petru
Sfântul Petru a fost fratele Apostolului Andrei, cel întâi chemat. El s-a născut în Bethsaida, un oraş mic, situat în apropierea Lacului Tiberiadei din Galileea şi a fost pescar. Cu toate că el a fost cel care a fluctuat între credinţa în Hristos şi deznădejde, între afirmare şi negare, iubire şi lepădare de Dumnezeu, Petru a fost evidenţiat de Mântuitorul nostru pentru puterea cu care a afirmat că l-a descoperit pe Mesia. Sfântul Petru s-a numărat printre primii ucenici care au venit la mormântul lui Hristos după ce femeile au anunţat învierea Sa. Tot el a fost cel care şi-a exercitat rolul de conducător al apostolilor după ce Mântuitorul s-a înălţat la ceruri. Despre Petru se ştie că s-a numărat printre apostolii care au săvârşit primele minuni în numele lui Iisus Hristos. El l-a primit în biserică pe Cornetius, lucru interpretat ca un prim gest de deschidere a învăţăturii creştine către popoare. În tradiţia populară se spune că Sfântul Petru a fost atât de credincios, harnic şi bun sfetnic încât, atunci când Dumnezeu l-a suit l-a cer i-a încredinţat porţile şi cheile Raiului. Se crede că, fiind cel mai mare peste cămările cereşti, el împarte hrana animalelor din sălbăticie şi fierbe grindina pentru a o mărunţi şi a fi mai puţin periculoasă în momentul în care o aruncă pe pământ.
Sfântul Pavel
Sfântul Pavel, supranumit şi “Apostolul Neamurilor”, a venit pe lume într-o familie de evrei din Tarsul Ciliciei. La naştere a primit numele de Saul, a fost crescut şi educat în tradiţie fariseică, la Ierusalim. Creşte văzând în credinţa creştină un duşman de moarte şi devine la maturitate, persecutor al creştinilor. Viaţa lui se schimbă radical în momentul în care, mergând spre Damasc să-i aresteze pe creştinii de acolo şi să-i judece, Mântuitorul i se arată învăluit de o lumină puternică, strălucitoare, atenţionându-l că acei oameni pe care vrea să-i judece nu sunt simpli creştini, ci El însuşi. Identificându-l pe Hristos, se alătură creştinilor este botezat de Anania, episcopul Damascului sub numele de Pavel.