O mărturie athonită va sta în permanenţă în biserica suceveană. Icoana va ajunge joi, 25 octombrie, la Biserica Sf. Dumitru din Suceava, şi va fi întâmpinată, la ora 17:00, în faţa bisericii, de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi. După primirea icoanei, ÎPS Pimen va oficia slujba de vecernie şi se va citi Acatistul şi Paraclisul icoanei „Pantanassa”. Pe 26 octombrie, vineri, de hramul Bisericii Sf. Dumitru, credincioşii sunt aşteptaţi la slujba Utreniei, urmată de citirea Acatistului „Sf. Dumitru” şi de săvârşirea Sfintei Liturghi, de un sobor de preoţi.
Icoana „Pantanassa”, cunoscută ca făcătoare de minuni
Icoana „Pantanassa”, cunoscută ca făcătoare de minuni, în mod special „vindecătoare de cancer”, este donaţia unei familii de suceveni, Iris Elena şi Ioan Bulboacă, şi va rămâne permanent în Biserica Sf. Dumitru din Suceava. Icoana, care poartă chipul Maicii Domnului, are dimensiunile 80/60 cm şi va fi aşezată în biserică, în partea stângă, aproape de altar, pentru ca fiecare credincios să aibă posibilitatea să se închine Maicii Domnului. În România mai sunt doar două copii a Icoanei făcătoare de minuni „Pantanassa”, la biserica Rusă din Bucureşti şi la Sf. Mănăstire Oaşa din judeţul Alba.
Părintele Horga: „biserica noastră devine astfel o prelungire a Sfântului Munte Athos”
Părintele Horga, parohul Bisericii Sf. Dumitru din Suceava, a spus: „Maica Domnului şi mama noastră a tuturor ne cheamă permanent pentru a ne da ajutorul ei înaintea lui Dumnezeu şi doreşte neîncetat să-i vadă pe creştini că urmează vieţii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Deşi omul se îndepărtează de Dumnezeu, crezând că poate face orice, totuşi, Dumnezeu continuă, din marea Sa iubire, lucrarea iconomiei mântuirii. O dovadă a iubirii Sale este şi prezenţa icoanei „Pantanassa”, care va fi adusă de la Muntele Athos, iar biserica noastră devine astfel o prelungire a Sfântului Munte. Când ne rugăm Maicii Domnului, intrăm în comuniune de rugăciune cu părinţii de la Sf. Munte, care se roagă necontenit pentru a uşura suferinţele lumii”.
Raclă cu fragmente de moaşte ale sfinţilor
„Încep să înţeleg”, a ţinut să precizeze preotul paroh Horga, „că truda noastră, a preoţilor slujitori şi a credincioşilor, în această perioadă, de 25 de ani de când s-au început lucrările de restaurare şi înfrumuseţare a bisericii, ctitoria Voievodului Petru Rareş, a fost tocmai pentru a poposi, pentru totdeauna, această icoană făcătoare de minuni în Biserica Sf. Dumitru”. În Biserica Sf. Dumitru se află părticele infime din moaşte ale sfinţilor, aduse în biserică de părintele Varsanufie. Într-o raclă aflată în biserică, în partea dreaptă, aproape de altar, se află părticele din moaştele Sf. Nectarie, ale Sf. Nicolae, ale Sf. Andrei, ale Sf. Ioan Botezătorul, ale Sf. Siluan Anthonitul şi ale Sf. Teofil cel nebun pentru Hristos de la Kiev, precum şi o părticică din lemnul Sf. Cruci. „Închinându-ne sfintelor moaşte, înţelegem că sfinţenia nu rămâne doar în suflet, ci se extinde şi asupra trupului. În aceste vremuri, când lumea este preocupată din ce în ce mai mult spre cele materiale, Hristos continuă să cheme spre El suflete care să-l slujească”, a adăugat preotul paroh Horga.