Credincioşi din toată ţara au participat ieri la hramul Mănăstirii Putna. Peste 25.000 de pelerini au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Meletie Episcop al Hotinului (Ucraina), împreună cu un sobor numeros de preoţi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie la praznicul Adormirii Maicii Domnului au fost date de corul Madrigal. În timpul împărtăşirii preoţilor şi după terminarea Sfintei Liturghii, corul a susţinut un concert de muzică bizantină şi alte cântări bisericeşti, care au emoţionat întreg auditoriul.
Îndemn la unitate şi rugăciune
La finalul Sfintei Liturghii, PS Meletie, Episcop al Hotinului, a rostit un cuvânt de învăţătură în limba română, mesajul fiind acela de îndemn la bunătate, la unitate, la rugăciune. Numărul mare de credincioşi a fost favorizat şi de vremea foarte frumoasă, doar că mulţi pelerini s-au „înarmat” cu umbrele care să-i ferească de razele de soare sau au stat lipiţi de zidurile mănăstirii, unde au găsit puţină răcoare. Cei care au venit împreună cu copiii au încercat să-i protejeze pe aceştia, improvizându-le, la umbra vegetaţiei din mănăstire, un loc în care să se poată odihni, în cărucioare sau pe pături.
„Dumnezeu să îndrepte acest popor spre mai bine”
„Am venit la Putna special pentru a ne ruga atât Maicii Domnului, cât şi Sfântului Ştefan cel Mare. Ne-am rugat pentru sănătate, spor şi ajutor în familie. Este o mare sărbătoare pentru românii de pretutindeni şi pentru Mănăstirea Putna”, ne-a spus Elena din Todireşti, care an de an participă la hramul mănăstirii Putna.
Mulţi dintre pelerini ne-au spus că au participat la mai multe activităţi din cadrul programului „Pelerin în Bucovina” şi nu au dorit să rateze poate cel mai important moment, rugăciunile de la Mănăstirea Putna. „Vremea este frumoasă şi au venit mai mulţi oameni decât în alţi ani. Ne încărcăm pozitiv de aici, de la Putna. Prin rugăciunile pe care le fac preoţii şi arhiereii, prin credinţa noastră, sperăm ca Dumnezeu să îndrepte acest popor spre mai bine, spre mai multă dreptate şi credinţă”, ne-a spus Doriana Vlad, din Focşani.
Aseară, în aproprierea mănăstirii, actori de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani au pus în scenă piesa „Apus de soare”, de Barbu Ştefănescu Delavrancea.
Politicieni printre pelerini
La hramul mănăstirii, prilejuit de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, au fost prezente şi oficialităţi, printre care s-a numărat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, secretarul Senatului, senatorul PD-L Orest Onofrei, deputaţii PD-L Ioan Bălan şi Gheorghe Coroamă şi senatorul PD-L Tiberiu Prodan, subprefectul Angela Zarojanu. Nu au lipsit nici reprezentanţi ai opoziţiei, preşedintele PSD Victor Ponta, preşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, preşedinte PNL Suceava, Alexandru Băişanu, deputaţii PSD Eugen Bejinariu şi Ioan Stan şi senatorul PSD Gavril Mîrza.